Successos

Un homicidi cada cinc dies a Catalunya: "Els cops de puny ara són ganivetades"

Aquest any ja s'han comès 65 crims, superant els de tot el 2022

5 min
Assassinat a trets al mig del carrer a Badia del Vallès.

Barcelona"El que abans eren cops de puny, ara són ganivetades". El primer i el penúltim crim de l'any resumeixen a la perfecció aquesta frase d'un investigador dels Mossos d'Esquadra. La nit de Reis dos homes (suposadament beguts) van començar a discutir en un local de l'Hospitalet de Llobregat. Van arribar a les mans i un va treure una navalla i va apunyalar l'altre, que va acabar morint. Dimarts passat, dos nois que es coneixien, un d'ells menor, es van endinsar en una discussió a Badalona. Tot va venir per un gos que passejava el major d'edat. Aquest últim li va clavar un cop de puny al menor, que va marxar i va tornar acompanyat del seu germà gran i la seva parella. Entre els tres, presumptament van apunyalar i apallissar el noi fins a la mort. Entre el crim de l'Hospitalet i el de Badalona han transcorregut 312 dies que han deixat una seixantena d'homicidis, una mitjana d'un crim cada cinc dies.

La mateixa nit de Reis, a 10 quilòmetres de l'Hospitalet, es va cometre el segon crim de l'any: de nou, una baralla amb armes blanques pel mig va acabar malament. Un home mort i un ferit. L'últim crim de l'any també va ser amb una navalla: aquest dijous dos homes van entrar en un pis de Sant Adrià del Besòs i van matar un altre home, deixant a la seva parella embarassada malferida al replà. Hi ha un augment de la violència? "Sí", responen diverses fonts policials i judicials consultades. I també hi ha un augment preocupant dels homicidis. Des de l'1 de gener fins al 19 de novembre, segons els càlculs de l'ARA, ja n'hi ha hagut 65. La pujada queda plasmada en un informe dels Mossos al qual ha tingut accés aquest diari: fins a l'octubre d'aquest any, s'han comès un 34% més d'homicidis i assassinats que el mateix període de 2022. Sovint, des de la policia alerten que el 2022 no acaba de ser un any vàlid perquè encara es notaven els efectes del covid-19. La comparació amb el 2019 encara és pitjor: un 40,5% més.

Fonts policials es mostren preocupades pel fet que abans aquestes conductes (la d'apunyalar algú enmig d'una discussió, per exemple) estaven molt vinculades al crim organitzat. Ara no sempre hi ha droga al darrere. De vegades, hi ha coses tan insignificants com un gos que borda massa. O com una cigarreta: així es va iniciar una baralla entre dos homes l'agost passat a Tarragona. Un dels dos (el que tenia cigarretes i es va negar a donar-ne) va acabar morint. Fonts dels Mossos reflexionen que la mateixa violència gratuïta que es veu entre els més joves als finals de les festes majors quan s'encaren entre ells i amb la policia, també es nota (amb més gravetat) en les baralles que acaben en homicidis. També ho comparen amb les agressions sexuals: la mateixa banalització del sexe que s'ha instal·lat en algunes franges d'edat, expliquen, és equiparable a la banalització de la violència que s'estan trobant. Fonts policials també apunten al fet que la societat catalana cada vegada és més heterogènia i que no tothom, en funció de la seva cultura, dona la mateixa importància a la vida o a la violència.

Que hi hagi un augment de la violència i també de la proliferació d'armes blanques és un combo explosiu. El 2022 a Catalunya es van requisar 17 navalles cada dia. Van créixer un 44% els delictes amb presència d'una arma blanca. Que la gent vagi armada, apunten fonts policials, també fa que el que abans eren lesions lleus ara siguin ferides vitals. Les mateixes fonts alerten d'una dinàmica preocupant que han notat en alguns casos: els que abans no anaven armats, ara porten navalles, i els que abans portaven armes blanques, ara porten pistoles. Els Mossos també han detectat un augment de la proliferació del tràfic d'armes de foc i algunes fonts policials ho vinculen amb l'esclat de la guerra d'Ucraïna. D'altres es pregunten què passarà quan acabi el conflicte bèl·lic: "Què passarà amb totes aquestes armes?", es qüestionen, preocupats.

"Més marihuana, més homicidis"

Els crims amb arma de foc continuen estant molt relacionats amb bandes i màfies. "I si cada cop hi ha més marihuana, també hi ha més homicidis", reflexiona una font policial. La nit de Sant Joan dues persones van morir tirotejades en una casa d'Alella i tot apunta, que va ser una revenja per un conflicte per drogues. El passat 12 de febrer van executar a trets un conegut traficant en un pàrquing de Badia del Vallès. Uns mesos després es va saber que els Casuals, el grup criminal que va néixer dels Boixos Nois, podien estar darrere d'aquest assassinat. A ells, de fet, se'ls investiga per almenys quatre crims del 2023. Cada cop hi ha més armes en el món de la droga i no és estrany veure vigilants de plantacions de marihuana amb pistoles. 9 de maig, Salou: tres persones encaputxades surten d'un vehicle de matrícula francesa i disparen als ocupants d'un altre cotxe. La principal hipòtesi és una revenja entre clans francesos vinculats al tràfic de drogues. 26 de maig, Badalona: un home baixa d'una moto i entra en un bar de Badalona. Obre foc i mata el propietari. De nou, tot apunta a un conflicte per drogues (van trobar estupefaents al cotxe de la víctima).

Precisament, aquest darrer crim encara no ha sigut resolt i encara falta trobar dos dels tres encaputxats de Salou. Sovint, els vinculats a bandes criminals i màfies són els homicidis més complicats de resoldre (la resposta no sempre es troba en l'entorn directe de la víctima). Tampoc està resolta la mort d'un jove que l'1 d'octubre va aparèixer malferit en un hospital a Vilafranca del Penedès. De nou, apunta a drogues. Igual que la mort d'un jove que van deixar ferit a l'Hospital Trueta de Girona. No està resolt i la principal hipòtesi apunta al tràfic de marihuana. Tot i això, l'índex de resolució dels homicidis del 2023 és molt elevat: segons els càlculs d'aquest diari, arriba al 85%. En total, els Mossos han detingut des de gener fins a novembre fins a 90 persones per delictes d'homicidi i assassinat.

Un 20%, feminicidis

Creixen els homicidis i, proporcionalment, també ho fan els feminicidis. Aquest 2023 ja n'hi ha hagut 14, dos més que en tot el 2022. De fet, els feminicidis representen el 20% de tots els crims d'aquest any. L'últim assassinat masclista va ser l'octubre passat, quan una dona va aparèixer enterrada entre dos blocs de formigó al Pallars Jussà. Els Mossos van detenir la seva parella. La resposta a cinc assassinats més també els trobem en l'entorn més proper de la víctima: hi ha hagut cinc parricidis, un dels quals també es comptabilitza com a feminicidi perquè un fill presumptament va matar la seva mare a Reus el setembre passat. L'últim, el 22 d'octubre a Torelló, quan els Mossos van detenir un home per presumptament haver lligat al llit i després haver matat a cops al seu pare.

stats