Successos

Tots els tentacles dels Casuals: “Em pagaràs o et segresto a tu i a tota la teva família”

L'ARA reconstrueix la investigació dels Mossos que ha desarticulat el grup criminal vinculat als Boixos Nois

4 min

BarcelonaAquesta és una història de crims, drogues i segrestos, però tot comença en un partit de futbol. El 28 de novembre del 2021 l'Espanyol rebia la Reial Societat. Les Brigadas Blanquiazules, el seu sector més radical, estaven fent la prèvia al bar Los Cazadores. Hi va entrar un grup nombrós d'encaputxats i van destrossar-ho tot. L'abril del 2022, els Mossos d'Esquadra van detenir tres homes per aquest assalt. Un es deia Francisco, però tothom el coneix com a Paco el Gordo. La policia li va requisar dos telèfons, els van buidar i es van adonar que allò anava molt més enllà: havien topat amb els Casuals, un grup criminal especialment temut vinculat als Boixos Nois, els ultres del Barça.

El 2009 els Mossos ja els van desarticular, i Paco el Gordo ja hi era, però llavors era un minicasual, dels més joves. Ara havien renascut. Els Mossos van trobar les respostes als telèfons punxats.

La piràmide jeràrquica dels Casuals

Líders i regions d’influència

Ricardo Mateo Kaiser

Pichin

Giovanni

Regió metropolitana

nord

Regió metropolitana

SUD

Caracortada

Paco el Gordo

Johann

Font: Elaboració pròpia / Gràfic: ARA

La piràmide jeràrquica

dels Casuals

Líders i regions d’influència

Ricardo Mateo Kaiser

Pichin

Giovanni

Regió

metropolitana

nord

Regió

metropolitana

SUD

Caracortada

Paco el Gordo

Johann

Font: Elaboració pròpia / Gràfic: ARA

La piràmide jeràrquica

dels Casuals

Líders i regions d’influència

Ricardo Mateo Kaiser

Pichin

Giovanni

Regió

metropolitana

nord

Regió

metropolitana

SUD

Caracortada

Paco el Gordo

Johann

Font: Elaboració pròpia / Gràfic: ARA

"Porteu-lo a la casa que tenim". És el 15 de novembre del 2022 i parlen de l'amic del cuidador d'una plantació de marihuana. Hi han tingut problemes (tot apunta a un deute econòmic) i no el troben. Per això han segrestat l'amic del cuidador. El lliguen i l'amenacen. "Si no ens ajudes, et matarem. Som els Casuals, ningú juga amb els Boixos Nois". Això és un primer avís, però en fan més: "Saps el que és ser un gàngster? Et tallarem les dues mans perquè te'n facin una orella". Les converses han anat ajudant els investigadors dels Mossos a destapar els tentacles dels Casuals. Ells no sospiten res: "T'imagines que ens està seguint un equip d'investigació?", comenta un. "Jo m'hi fixo molt. No veig res estrany", contesta l'altre.

El segrest condueix la policia a una casa de Seva on Paco el Gordo té una plantació de marihuana. "Escolta, ets dins d'un cotxe? Hi posen micros de tota la vida. No sé què estàs fent", avisa a un altre membre. L'estan gravant. De Seva els Mossos viatgen fins a Olesa de Bonesvalls, on hi ha una altra plantació. "Truca'm per WhatsApp, que és més segur", van dient. Part de la collita l'entren i la venen a la presó de Brians 2.

"Tenim un canapè"

El març del 2023, Paco el Gordo parla d'un assalt per robar droga a Barcelona. Es materialitza el 10 de març en un prostíbul de Gràcia. Aquella nit rep una trucada: "Germà, ha tornat a passar, tres en ratlla. Els nens s'han tornat bojos i n'han fet una de grossa". La cosa acaba malament. "Tenim un canapè", diu l'interlocutor. Al cap d'uns minuts, els Mossos paren un cotxe a la Via Augusta en un control rutinari i hi troben un cadàver embolcallat com un canapè. Abans que els enxampin, hi ha una altra trucada: "Li direm: «Ricardo venim perquè tenim un canapè»". El Paco respon: "No, que ens fa fora".

Parlen de Ricardo Mateo, conegut com el Kaiser, que el 2009 era el seu líder. Encara ho és. El van condemnar a 13 anys de presó i va estar tancat un temps, així com la seva mà dreta, conegut com a Pichín. Això va permetre que creixessin els minicasuals, com Paco el Gordo. Ell va ascendir, sobretot, després d'amenaçar i aconseguir que no declaressin en el judici fins a 14 testimonis protegits. El Kaiser ja no s'embruta tant les mans. Per exemple, és a dins d'un cotxe, fora de la casa, el dia del segrest de Montcada. No hi entra mai. No va als robatoris, però se n'emporta una part: "Ja està. 1.000 euros per a tu, 1.000 per a mi, 1.000 per a cada vell i 1.000 per al fons", diu un dia un dels membres. Els vells són el Kaiser i el Pichín. I el fons és una caixa comuna. El Kaiser governa amb mà de ferro, massa i tot per als seus, de vegades: "Em foto un tret. El Ricardo és massa pressió, germà", diu un dia el Paco.

Les seves tàctiques no canvien. Utilitzen la força (amenaces i segrestos) per obtenir droga i controlar locals. Una de les amenaces queda gravada. Parla Paco el Gordo: "Som els Boixos Nois, maricon. No t'equivoquis, moro de merda, que et foto la jihad. Em pagaràs o et segresto a tu i a tota la teva família". Fins i tot coaccionen una persona perquè compri un Ferrari Testarossa. Ara s'organitzen en dues faccions, una a la regió metropolitana nord, amb Paco el Gordo al capdavant, i una altra a la metropolitana sud, dominada pel Johann i el Caracortada. N'estan orgullosos, de ser dels Boixos Nois, i no paren de dir-ho: "Som els Boixos Nois, la gent ens té por", "Tinc una cortina amb escuts dels Boixos Nois, una esvàstica i ganivets".

Els altres dos cadàvers

Després del crim en un prostíbul, els Mossos punxen unes converses del Paco en què parla de l'assassinat de Mohamed Gdari, un conegut narcotraficant a qui també anomenen el Sardina. L'han matat a trets enmig del carrer a Badia del Vallès, el 12 de febrer. Els Casuals en parlen amb tot luxe de detalls i això fa sospitar als Mossos que és cosa seva. També investiguen un altre crim comès a Barcelona en les mateixes dates i si aquests cadàvers són el "tres en ratlla" de què parlen el dia del crim de Gràcia. Després d'aquesta llarga investigació, el 9 de juny els Mossos arresten la plana major dels Casuals: 25 detencions que passen a ser 33 al cap d'uns dies. En falta un, el Kaiser, Ricardo Mateo. L'enxampen (ara fa una setmana) mentre fa un cafè en un bar de Platja d'Aro.

stats