Successos

Els Mossos detenen el líder dels Casuals a la Costa Brava

Estava en cerca i captura des del 9 de juny, quan els Mossos van arrestar una trentena de membres de la banda

2 min
Agents d’ordre públic dels Mossos d’Esquadra ahir en un dels registres d’un habitatge vinculat a la banda dels Casuals.

BarcelonaEra una peça clau per desarticular els Causals, el grup criminal vinculat als Boixos Nois, i passaven els dies i els Mossos d'Esquadra no aconseguien trobar-lo. El 9 de juny la policia catalana va engegar un operatiu contra aquesta organització i un dels primers moviments que va fer va ser anar a l'Hospitalet de Llobregat, a casa del líder dels Casuals, Ricardo Mateo. Hi havia algun membre de la seva família, però ell no hi era. Aquell dia van detenir 25 persones, que amb les setmanes han augmentat a 33. Mateo, però, seguia sense ser entre els arrestats. Finalment, segons fonts consultades per l'ARA, els Mossos han localitzat i detingut el líder dels Casuals aquest dilluns a Platja d'Aro, a la Costa Brava. Tot apunta que estava en un bar quan la policia el va arrestar i va aplicar l'ordre de cerca i captura que pesava contra ell.

Els seus orígens estan a les grades del Camp Nou, però fa dècades que els Casuals han portat la seva activitat criminal molt més enllà. Els Mossos els atribueixen delictes d'homicidi, desordres públics, segrest, tinença d'armes, contra la salut pública, extorsió o pertinença a organització criminal. La policia ja els va intentar desarticular el 2010 amb un macrojudici, però van detectar que l'organització havia tornat a néixer. Algunes cares han canviat (hi han entrat noves generacions), però els caps continuen sent els d'abans. També les tècniques, com controlar discoteques per poder-hi entrar la seva droga o extorsionar amb segrestos els propietaris dels locals d'oci nocturn.

Els Mossos ara també els atribueixen delictes d'homicidi. Un, segons fonts consultades per l'ARA, va passar no fa gaire, al març. Uns agents van aturar un vehicle a la Via Augusta de Barcelona i hi van trobar un cadàver al maleter. Tot apunta que era d'un narcotraficant que havia estat assassinat en un prostíbul de la zona. També podrien estar involucrats en la mort a trets enmig del carrer de Badia, al febrer, del germà de Rachid Gdari, un presumpte narcotraficant. De moment no se sap el nivell d'implicació dels Casuals en aquests crims. 

Una altra de les descobertes que ha fet la investigació policial és l'existència d'una caixa comuna, a la qual tots els membres del grup havien de fer aportacions. Servia per pagar els advocats i per mantenir les famílies dels membres presos del grup.

La investigació policial va començar el novembre passat, quan un grup de radicals del Barça va assaltar un bar de Cornellà de Llobregat freqüentat per seguidors radicals de l'Espanyol. Ràpidament la policia va veure que al darrere hi havia els Casuals i que tornaven a portar les seves conductes criminals molt més enllà de l'esport.

stats