Successos
Societat Barcelona 12/07/2023

Nou cop als Casuals que atacaven les aficions rivals del Barça

Els Mossos donen per "escapçat" el grup i continuen buscant el seu líder

ARA
3 min
Una de les entrades en una de les cases controlades pels Casuals.

BarcelonaEntre el 26 de juny i el 7 de juliol, els Mossos d'Esquadra han detingut cinc membres més dels Casuals, el grup criminal vinculat als Boixos Nois. I aquesta xifra eleva fins a 33 el balanç total de detencions i permet, segons la policia, donar per "escapçat" el grup, tot i que continuen buscant el seu líder, Ricardo Mateo, a qui no van trobar a casa, a l'Hospitalet, en l'operatiu desplegat el 9 de juny. Tres dels últims cinc detinguts estan relacionats amb greus incidents vinculats amb l’ús de la violència en el món de l’esport i formen part de les noves generacions dels Casuals. Haurien participat en agressions a aficions rivals aprofitant els desplaçaments del primer equip del Barça. Van ser identificats a Girona, el 14 de gener, moments abans del partit que hi va jugar el Barça, quan es disposaven a atacar indiscriminadament seguidors locals. La banda ja havia protagonitzat abans escenes de molta violència, quan alguns dels seus membres van irrompre, armats amb navalles i bats de beisbol, en una taverna de Pamplona, que va quedar destrossada.

Els altres dos últims detinguts, en canvi, tenien un rol de rellevància en l’activitat criminal enfocada a guanyar diners per finançar la banda, i estan relacionats amb un delicte de segrest. Una de les descobertes que ha fet la investigació policial és l'existència d'una caixa comuna, a la qual tots els membres del grup havien de fer aportacions i que servia per pagar els advocats i també per mantenir les famílies dels membres presos del grup. S'hi ingressava part dels diners aconseguits per l'activitat criminal. Segons la investigació, el grup alternava les agressions a les aficions rivals amb l'activitat purament criminal: extorsions, narcotràfic, plantacions de cànnabis i, fins i tot, segrestos (com el d’un home vinculat a una plantació de cànnabis fallida). I es nodria de nous efectius que reclutava entre els aficionats més radicals del Barça.

Operatiiu policial contra els Casuals aquest mes de juny.

Els Mossos també estan investigant la presumpta relació dels Casuals amb dos homicidis. Un d'ells, segons fonts consultades per l'ARA, va passar no fa gaire, al març, quan uns agents van parar un vehicle a la Via Augusta de Barcelona i hi van trobar un cadàver al maleter. Tot apunta que era d'un narcotraficant. També podrien estar involucrats en l'assassinat a trets enmig del carrer de Badia el febrer passat del germà de Rachid Gdari, un presumpte narcotraficant. Segons la policia, l'activitat criminal dels Casuals va néixer el 2004. Fa anys que van a darrere seu, i el 2009 ja els van intentar desarticular amb un operatiu que va acabar amb un macrojudici amb diverses condemnes. Ara, segons fonts policials, entre els condemnats que ja han anat sortint de la presó i les noves generacions, la banda havia renascut.

L'operatiu dels Mossos es diu Hydra, en referència la serp amb diferents caps de la mitologia grega. La policia l'ha batejat així per la seva voluntat "d'escapçar" els Casuals. Encara que no hagin detingut el líder, fonts policials consideren que gran part d'aquesta feina ja està feta. De fet, des del 9 de juny (quan van efectuar el gruix de detencions) que no consta cap moviment delictiu dels Causals. L'11 de juny van intentar anar a Madrid per agredir radicals del Real Madrid Castilla, però gràcies al dispositiu tot es va frenar.

Sigui com sigui, l’operatiu policial per detenir més persones vinculades als Casuals (i localitzar el líder de la banda) continua obert i els Mossos no descarten noves detencions els pròxims dies. La policia assegura, però, que després dels últims cops la capacitat de reorganització dels Casuals ja és "força limitada" i que no han detectat activitat delictiva des de l'operatiu del juny, que es va saldar amb 28 detencions. Els considera una de les organitzacions criminals més violentes i perilloses de Catalunya.

L'activitat dels Casuals havia anat a la baixa després de la intervenció policial del 2010, però després que sortissin de la presó antics membres de la banda i que es reforcessin amb nous efectius captats del hooliganisme, la banda havia reprès l'activitat criminal. Per això, els Mossos van crear un equip conjunt entre la Comissaria General d’Informació (CGINF) i la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) per perseguir-lo. Un assalt a un bar de Cornellà va ser el que va fer engegar la investigació que ha conduït a les últimes detencions.

stats