Successos
Societat Successos 09/06/2023

Crims, droga i segrestos: nou cop als Casuals, els criminals vinculats als Boixos Nois

Els Mossos han fet 25 detencions i han entrat en 17 domicilis i locals de tot Catalunya

3 min

BarcelonaEls seus orígens són a les graderies del Camp Nou i el seu nom respon a una moda. Es diuen Casuals perquè van deixar enrere l'estètica skin per roba còmoda i desenfadada. Ho feien perquè la policia no els detectés i poguessin enfrontar-se lliurement amb altres aficions. Els anys 80 i 90, uns quants ho van importar del Regne Unit i ho van introduir als Boixos Nois. Però els Casuals no són els Boixos Nois. Els més veterans venen d'allà, dels ultres més violents del Barça, però van crear una marca pròpia que ha anat molt més enllà del futbol. No només es pegaven amb altres ultres abans d'un partit, sinó que també es van fer un lloc en el panorama de la delinqüència a Catalunya. Tràfic de drogues, extorsions, segrestos i fins i tot assassinats. De facció ultra a grup criminal.

Fa molts anys que estan actius. Fonts policials recorden que fa vint anys ja anaven rere seu perquè assaltaven vaixells de narcotraficants fent-se passar per guàrdies civils. El 2010, els Mossos d'Esquadra ja van intentar decapitar l'organització: fins a 14 membres, entre ells el líder, van ser condemnats (la gran majoria amb penes menors) per diversos delictes en un macrojudici en què els Casuals es van pegar amb agents de la policia al mig del jutjat. Però no va ser un cop definitiu. Una dècada després, els Mossos ho han tornat a intentar: ha calgut una llarga investigació, de gairebé un any, que ha acabat aquest divendres amb 25 membres detinguts. Se'ls atribueixen delictes d'homicidi, desordres públics, segrest, tinença d'armes, contra la salut pública, extorsió o pertinença a organització criminal.

Els Casuals no són només ultres del Barça, però en el fons tot comença per les rivalitats de sempre. El novembre passat van assaltar un bar de Cornellà de Llobregat freqüentat per seguidors radicals de l'Espanyol. Així s'inicia una investigació emmarcada com a violència en l'esport, però ràpidament els Mossos veuen que al darrere hi ha un grup criminal organitzat, estructurat i que delinqueix en molts més àmbits. I també observen que molts noms els sonen. La Comissaria General d’Informació i la Comissaria General d’Investigació Criminal van crear un equip conjunt.

Un dels domicilis on els Mossos han entrat per desmantellar un grup criminal vinculat als Casuals del Barça, a l'Hospitalet de Llobregat.

Quan ja els van intentar desarticular, els Casuals operaven en el món de la droga i també en el de l'oci nocturn. Intentaven tenir discoteques sota control i hi introduïen la cocaïna amb què traficaven. Per aconseguir-ho, extorsionaven, agredien i fins i tot segrestaven els anteriors propietaris. Ni les tàctiques ni els noms han canviat. Han pujat de rang els més joves, no tan vinculats al futbol, però els líders continuen sent els mateixos. Aquest divendres els agents han entrat a casa del presumpte cap del grup, Ricardo Mateo, a l'Hospitalet de Llobregat, però no l'han trobat. En canvi, sí que han detingut Francisco Pérez, més conegut com a Paco el Gordo, un altre dels noms importants. Fa poc havia estat notícia per haver enviat un àudio amenaçador a un ultra de l'Espanyol que va saltar al camp durant la celebració de Lliga del Barça.

Un homicidi al març

Els Mossos ara també els atribueixen delictes d'homicidi. Un d'ells, segons fonts consultades per l'ARA, va passar no fa gaire, al març, quan uns agents van parar un vehicle a la Via Augusta de Barcelona i hi van trobar un cadàver al maleter. Tot apunta que era d'un narcotraficant que va ser assassinat en un prostíbul de la zona. També podrien estar involucrats en l'assassinat a trets enmig del carrer de Badia el febrer passat del germà de Rachid Gdari, un presumpte narcotraficant. Es desconeix, de moment, el nivell d'implicació dels Casuals en aquests crims.

Tot i que normalment es movien per les discoteques del port de Barcelona, els Casuals no tenen una ubicació concreta. El seu territori tradicional són els voltants del Camp Nou, però estan molt repartits. Les entrades i escorcolls d'aquest divendres s'han fet per tot Catalunya: de Barcelona a Girona, passant per Sitges i Castelldefels. A més, també s'ha escorcollat la cel·la d'un dels membres que ja estava empresonat. Als pisos hi han trobat de tot: cinc armes de foc, armes blanques, armilles antibales, 180.000 euros en metàl·lic i cotxes d'alta gamma presumptament robats. També han desmantellat dues plantacions de marihuana. L’operació ha comptat amb la participació del GEI, la Brigada Mòbil, l'ARRO, la Unitat Canina, l'Àrea de Suport Operatiu, l'Àrea de Mitjans aeris i la Científica.

stats