Seguretat
Societat Successos 08/02/2023

Creixen els delictes amb arma blanca: se'n cometen cinc al dia

Els Mossos van requisar 17 navalles cada dia durant l'any passat

3 min
Joan Ignasi Elena i Montserrat Escudé aquest dimecres en roda de premsa.

Barcelona"No ens hem d’enganyar, hi ha un increment de l’ús [d'armes blanques] a la nostra societat". Aquestes paraules del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'expliquen per les dades preocupants que acumulen els Mossos d'Esquadra: han augmentat un 44% els delictes amb presència d'una arma blanca i se n'han requisat un 80% més. Part d'aquest augment, ha explicat Elena, respon a una presència policial més gran, però també admet que hi ha un "repunt" en el seu ús. Per fer-hi front, els Mossos i el departament d'Interior han creat el pla Daga, un operatiu que s'estendrà per tot Catalunya i que busca "reduir la presència d'armes blanques", en paraules de la portaveu de la policia, la inspectora Montserrat Escudé.

L'any passat els Mossos van requisar 17 navalles cada dia. Depèn de la perspectiva, semblen moltes o poques. Per exemple, només en el 0,3% dels delictes comesos hi ha una navalla pel mig. Ara bé, el 2022 es van cometre 1.823 delictes amb una arma blanca. A més, si parlem de delictes contra les persones, la xifra puja: les navalles hi són presents en el 3,2% dels casos. Això és molt o poc? Elena ha acceptat que hi ha un increment i que això és un "perill", però ha negat que a Catalunya hagi arribat "la cultura de la navalla", una expressió que va fer servir el tinent d'alcaldia de seguretat de Barcelona, Albert Batlle. "El que han de fer responsables polítics és resoldre problemes i no fer titulars", ha reblat el conseller. Siguin moltes o poques, els Mossos conclouen que és una dada "rellevant" i que han d'estar "amatents", perquè és un fenomen que genera "alarma social i inseguretat" encara que una bona bona part de l'augment vingui donat per l'increment de la presència policial. El pla Daga, creuen, també els servirà per estudiar les causes de l'augment.

El pla està basat en tres eixos, i el primer és el de la prevenció. Es muntaran operatius especials per garantir la seguretat en "zones de risc", com podrien ser els espais d'oci nocturn. Dit d'una altra manera, es repetiran les escenes de Mossos arribant a una discoteca on saben que hi podria haver molta presència d'armes blanques i registrant molts dels seus clients, com ja ha passat al local Brisas del Paral·lel i a la discoteca Waka de Sant Quirze del Vallès.

I també hi haurà més patrulles. Concretament, s'intensificarà el patrullatge i els Mossos s'equiparan amb detectors de metalls (la Guàrdia Urbana de Barcelona en porta), que ja estan demanats i s'aniran incorporant progressivament. En aquest àmbit també es preveu demanar la millora de l'enllumenat d'algunes zones i col·locar més càmeres de seguretat. L'últim eix és de la investigació. És a dir, incrementar la intel·ligència policial sobre aquest fet a mesura que cada cop es requisin més armes i es detinguin més persones.

El perfil dels delictes

Ara mateix, la policia no té del tot definit quin tipus de perfil és el que sempre porta una navalla a sobre o que la treu en segons quina situació. Hi ha coses clares, com ara que una part ve del crim organitzat i l'altra de baralles en entorns d'oci nocturn. També que normalment la navalla és més una amenaça per intimidar que no pas una arma per lesionar. "Sovint és un instrument merament intimidatori", ha afirmat Escudé. Concretament, de la totalitat dels delictes en què hi ha pel mig una arma blanca, un 22% són amenaces, un 22% més lesions, un 13% maltractament en l'àmbit de la llar i un 7% robatoris amb violència. A Barcelona, però, aquesta xifra és sensiblement superior (arriba a l'11%), i això ja va fer que els Mossos ja impulsessin un pla específic a la capital catalana. Les armes blanques també són presents en la meitat dels homicidis. El 2022 n'hi va haver 60, i en 29 casos l'arma homicida va ser una navalla o un instrument semblant.

Tot plegat anirà acompanyat d'un conjunt de xerrades que els Mossos faran a les escoles per formar en aquest àmbit els joves i avisar-los dels seus perills. Les formacions també aniran dirigides a vigilants de seguretat del sector privat.

stats