Successos

La cursa d'obstacles per trobar els pares del nadó abandonat de Sants

Ni els registres hospitalaris, ni les mostres biològiques ni les càmeres de seguretat han donat resultats concloents als investigadors dels Mossos

3 min
Una imatge del nadó, tapat amb una jaqueta del mossos

BarcelonaEn una de les nits més fredes de l'any i en un dels pocs dies que va nevar (tímidament) a Barcelona, algú va abandonar un nadó al mig del carrer, quan encara era fosc. Passades les sis de la matinada del 25 de gener, un veí del carrer Begur, al districte de Sants-Montjuïc, va veure que alguna cosa es movia dins d'una bossa d'esport negra. Era un nen d'entre un i dos mesos. Estava sol i abrigat, davant d'una entitat social, Xera, dedicada a l'atenció de persones en situació de vulnerabilitat, com si qui l'hagués deixat allà esperés que aquesta organització l'acollís. "Creia que era un nino, però ha començat a parpellejar", narrava llavors l'Ana Edilia, una de les veïnes que se'l va trobar i va alertar la policia. Després d'uns dies en observació, van donar l'alta al petit, que actualment està en una família d'acollida.

El mateix 25 de gener l'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra i la policia científica es van activar per esbrinar qui l'havia abandonat. I la policia era contundent: els Mossos avisaven que els presumptes autors no només podrien incórrer en un delicte d'abandonament de menor, sinó també en un de temptativa d'homicidi. Dos mesos i mig més tard, la investigació policial no ha aconseguit identificar i localitzar els responsables del nadó. Ara mateix, segons fonts consultades per l'ARA, la investigació es troba encallada. Fonts policials apunten que han mogut cel i terra per poder solucionar el cas, però que cap línia d'investigació els ha donat resultats.

A part de prendre declaració a les dues persones que el van trobar (cap dels dos va veure qui el deixava), un dels primers passos de totes les investigacions de la policia és la revisió de les càmeres de seguretat. El nadó el van trobar a la part final del carrer Begur, a tocar de la rambla de Badal, i cap càmera de la zona va gravar el moment que deixaven el petit. Tampoc cap enregistrament proper ha permès als Mossos posar en el mapa els sospitosos. Alhora, cap veí del barri ha aportat a la policia una informació que els condueixi als presumptes autors. La bossa on viatjava el nen i les mantes que el cobrien tampoc tenien cap mostra biològica que permetés arribar a una conclusió.

Ubicació on van trobar el nadó

On va néixer?

Una de les grans preguntes que han volgut resoldre els Mossos és on va néixer aquest nadó. Totes les hipòtesis estan obertes, tant que nasqués en un hospital com no. Sigui com sigui, després de revisar a consciència els registres de naixements de diversos hospitals i les mostres que guarden els centres, la policia continuava en un punt mort. Per exemple, a l'Hospital Clínic, segons fonts del centre, en cada part es recullen les empremtes dactilars de la mare i les empremtes plantars del nadó. Sumat a això, també es col·loquen unes polseres identificatives al turmell de l'infant, així com una pinça al cordó umbilical, tots dos elements amb el mateix número. Doncs bé, en cap hospital han trobat una mostra que coincideixi amb la del nadó abandonat. Els investigadors també van mirar el registre civil i els últims empadronaments, però res va donar resultats.

El nadó abandonat fotografiat abans que arribessin els Mossos.

Fins i tot, segons fonts consultades per aquest diari, els investigadors van prendre una mostra dels cabells del nadó per veure si biològicament podien trobar una coincidència amb algun familiar, o almenys podrien determinar el seu país d'origen. Tampoc hi ha hagut sort. Fonts policials insisteixen que ho han provat tot i que hi han destinat molts esforços. I afegeixen que la investigació encara no està tancada. Continua sent una incògnita qui és aquest nen de mes i mig que va aparèixer abandonat al mig del carrer en ple temporal de fred i neu. També ho és la identitat dels seus pares, o qui el va deixar allà. L'única certesa és que el petit ja ha començat una nova vida amb una nova família.

stats