Successos

Els pares del nadó abandonat a Sants s’enfronten a temptativa d’homicidi

El petit, localitzat al carrer dins d'una bossa d'esport, té entre un i dos mesos

2 min
Una imatge del nadó, tapat amb una jaqueta del mossos

BarcelonaEn ple episodi de fred i mentre neva en alguns punts de Barcelona, una veïna del barri de Sants de Barcelona ha trobat aquest matí un nadó d'entre un i dos mesos abandonat al mig del carrer. En concret, segons ha pogut saber l'ARA, el petit ha estat localitzat viu, dins d'una bossa d'esport negra de tela entreoberta, al carrer Begur (molt a prop de la rambla de Badal), passades les sis de la matinada. El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès el nadó, que segons fonts consultades per l'ARA està en observació, en estat lleu, a l'Hospital Sant Joan de Déu. Tant l'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos com la policia científica ja s'han activat per esbrinar qui l'ha abandonat. 

Ana Edilia, una veïna del bloc del carrer de Begur número 78, explica que ha sortit de casa cap a tres quarts de set per anar a treballar i ha vist un home que trucava per telèfon davant d’un portal. “M’ha dit «Hi ha un nen, hi ha un nen!». Em pensava que estava borratxo. M’hi he acostat i l’he vist a dins d’una maleta negra. Creia que era un nino, però ha començat a parpellejar". Quan l'Ana s'ha apropat, l'home ja estava trucant al servei d'emergències. Estava nerviós i l'operador li ha demanat que s'hi posés la dona. L'Ana ha ratificat que es tractava d'un nadó viu enmig del carrer. Després, l'home ha marxat perquè, segons diu l'Ana, havia d'anar a treballar. Ella, que es dedica a netejar domicilis, podia estar-hi una estona més. Ara, els Mossos miren de localitzar l'home perquè també declari com a testimoni,

La policia ha trigat quatre minuts a arribar. El nadó, assegura la veïna, es movia i estava “calentó”, ben abrigat amb diverses capes: "Me l'he posat a la falda perquè feia fred i plovia". Hi ha hagut un moment que li ha caigut el xumet, explica, i diu que li ha tornat a col·locar. L’han deixat a pocs metres del portal, davant d’una entitat social, Xera, dedicada a l'atenció de persones en situació de vulnerabilitat que, entre altres problemàtiques, tracta la inclusió d'infants i també ofereix activitats educatives i de lleure.

El nadó abandonat fotografiat abans que arribessin els Mossos.

"De seguida que hem arribat al lloc dels fets, hem agafat el nadó i l'hem entrat al cotxe patrulla. Feia molt fred", explica el caporal Carles, agent dels Mossos. L'han tocat, han vist que encara estava calent, i l'han tapat a dins del cotxe mentre no arribava l'ambulància. "Hem tingut sort que ha estat molt poca estona a la via pública", afegeix el caporal de la policia. Ara, la investigació dels Mossos per esclarir qui ha deixat el nen allà continua. La tasca es basarà en recollir les imatges de les càmeres de seguretat i parlar amb testimonis, així com analitzar si hi ha rastres d'ADN a la maleta i intentar identificar el nadó. De moment, la policia ja avisa que els presumptes autors podrien incórrer en un delicte d'abandonament de menor, però també amb una temptativa d'homicidi.

El portal de l'entitat a la vora d'on han trobat el nadó dins una bossa d'esport.
Una família d'acollida d'urgència

Com marca el protocol de protecció dels menors, el nadó localitzat al mig del carrer de Barcelona s’ha declarat en situació de desemparament preventiu; és a dir, que com que no es coneixen ni els seus tutors legals ni família extensa perquè en tinguin cura, la Direcció General de la Infància i l’Adolescència (DGAIA) es fa càrrec de la seva tutela legal. Un cop la criatura rebi l’alta hospitalària, la conselleria de Drets Socials ja té a punt una família d’emergència i diagnòstic que l’atendrà a casa seva durant els pròxims sis mesos. Aquesta és una de les figures previstes en l’acolliment de criatures que han hagut de sortir del seu nucli familiar per alt risc o, com és el cas, quan no es localitza la seva família biològica. 

stats