Desaparició

Es diu Adelina, té 81 anys i la busquen des de fa dotze dies

Els Mossos d'Esquadra n'intensifiquen la recerca i demanen col·laboració ciutadana per localitzar-la

3 min
Una imatge de l'Adelina, cedida per la família, amb la roba que portava el dia que va desaparèixer

BarcelonaLa família de l'Adelina fa dotze dies que la busca sense descans. L'últim dia que van veure aquesta veïna de Sant Just Desvern de 81 anys, el 6 de març al vespre, portava una camisa fúcsia, pantalons marrons, una jaqueta de color grana amb pell sintètica negra i sabates negres. Té els cabells blancs, els ulls foscos, una taca de sol al front, té Alzheimer i pot estar desorientada. La filla de l'Adelina va denunciar-ne la desaparició l'endemà. Des d'aleshores els Mossos d'Esquadra han desplegat un dispositiu de recerca i en les últimes hores han intensificat les batudes i la crida a la col·laboració ciutadana per localitzar-la. "Estem desesperats, cada dia que passa ho veiem tot més negre", admet la Merche, una de les filles, en una conversa amb l'ARA.

El dia 6 de març l'Adelina va anar a dinar amb una amiga de tota la vida, que la va deixar a casa –viu amb el fill– cap a dos quarts de vuit del vespre. En aquell moment no hi havia ningú al domicili i la família calcula que al cap de mitja hora l'Adelina va tornar a sortir al carrer a veure si trobava el fill. Tres veïns la van veure i també la van captar diverses càmeres de seguretat de la zona. L'última la va enregistrar a les 20.55 hores. A partir d'aquí, se'n perd el rastre.

Una imatge més recent de l'Adelina que aquests dies ha difós la seva família en cartells per localitzar-la

La família té la teoria que l'Adelina podria haver agafat "algun transport públic a la deriva". Fa temps que l'Alzheimer li passa factura, però havia estat una "dona lluitadora" i independent i, malgrat la malaltia, conserva la mobilitat i es manté activa. Des del primer minut els parents van començar a demanar ajuda a través de diversos canals, i tant els serveis d'emergències com la família van rebre alertes de ciutadans que avisaven que havien vist una persona que s'hi assemblava. La pista més fiable fins ara va ser d'una persona que assegurava haver-la vist a la zona del Poblenou de Barcelona, on la Merche calcula que podria haver arribat amb certa facilitat perquè s'hi aturen alguns autobusos de les línies amb origen o amb connexió a Sant Just Desvern.

També els van avisar des de la zona de la Sagrada Família de Barcelona, des de Santa Coloma i Badalona, però fins ara totes les pistes han arribat tard o eren de persones que l'havien confós amb algú altre. "És com buscar una agulla en un paller", confessa la Merche.

Dispositiu per terra i aire

Els Mossos d'Esquadra i l'associació SOS Desaparecidos fa dies que difonen la imatge de l'Adelina a les xarxes per sumar-hi la col·laboració ciutadana i mirar de trobar-la. Fins ara els Mossos han fet batudes a Sant Just Desvern –el municipi on vivia–, a Esplugues –on es va denunciar la desaparició–, a Sant Joan Despí i també per Collserola. L'han buscat amb l'ajuda de voluntaris i familiars, amb el suport de la unitat canina dels Mossos i fins i tot s'ha activat l'helicòpter policial que compta amb el sistema hèlix, una càmera tèrmica capaç de detectar a distància la presència d'una persona per la temperatura que desprèn el cos.

Però fins ara no hi ha hagut resultats. Fonts del cos admeten la preocupació per les característiques del cas i pels dies que han passat des de la desaparició. "No sabem si ha menjat o si ha begut res", afegeix la Merche, que manté "l'esperança" que la seva mare –a qui sobretot li falla la memòria més immediata– continuï "deambulant" desorientada, pensant que fa poc temps que ha sortit de casa. La família ha estès la crida per Barcelona i també en algunes ciutats espanyoles on viuen familiars seus, i demana que si algú la veu truqui immediatament al telèfon d'emergències 112 i provi d'entretenir-la fins que arribin els agents.

stats