Successos
Societat  /  Successos 23/06/2022

Atrapen el "clan dels viatgers": encastadors de cotxes robats que agafaven mòbils

El grup tenia 192 antecedents i buscava els seus objectius a prop de vies ràpides

2 min
Un dels detinguts accedint a un dels establiments que van assaltar.

BarcelonaVan sortir de Madrid amb un cotxe d’alta gamma que havien robat, van agafar l’autovia A-2 i van arribar a Lleida de matinada. Van encastar el vehicle contra la persiana d’una cadena d’electrònica, però no van doblegar prou la porta per entrar-hi ràpid: “Quan salten les alarmes i veuen que l’accés no serà immediat, marxen”, explica a l'ARA el cap de l’àrea central d’investigació de patrimoni dels Mossos d’Esquadra, el subinspector Jonatan Herrera. De Lleida van anar a Tarragona i van intentar assaltar dos nous establiments, però només van entrar en un: van robar 80 mòbils que tenien un valor de 15.000 euros. Van sortir de Tarragona, van agafar l’autopista AP-7 i, a Tortosa, un radar mòbil dels Mossos els va enxampar a 223 km/h.

El robatori i els dos intents van passar la matinada del 25 de maig i els Mossos van veure que la matrícula del cotxe que havia captat el radar s’havia robat a Madrid. Amb imatges de càmeres de videovigilància també van poder situar el mateix vehicle al voltant de la botiga on havien sostret els mòbils. La policia catalana va comprovar, a través del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), que el modus operandi coincidia amb una investigació de la Guàrdia Civil contra un grup anomenat el “clan dels viatgers”. Segons la Guàrdia Civil, s’havia detectat “un elevat nombre” d’assalts en establiments que venien mòbils amb el mètode d'encastar cotxes d’alta gamma robats.

Els dos cossos de seguretat van treballar en una investigació conjunta que el 16 de juny va suposar la detenció dels membres del grup itinerant, tres homes d’entre 26 i 36 anys, quan estaven allotjats en un apartament turístic a Màlaga. Herrera explica que des de l’actuació del 25 de maig a Lleida i Tarragona els lladres havien comès més robatoris del mateix tipus en altres ciutats. La Guàrdia Civil parla d’una trentena d’assalts entre Madrid, Tarragona, Lleida, Granada, Toledo, Almeria i Màlaga. El grup ja tenia 192 antecedents –cap dels quals dels Mossos– que corresponen majoritàriament a robatoris, i un dels detinguts ha entrat a presó. Tot i els viatges, el seu domicili habitual és a Madrid, on també tenien un receptador: qui venia els mòbils robats a botigues.

“Molta perícia” conduint

Els Mossos treballen per demostrar l’intent de robatori de Lleida i un altre de fa uns mesos a una altra cadena d’electrònica de Girona, que sospiten que va cometre el mateix grup. Herrera diu que els objectius dels detinguts acostumaven a ser establiments a prop de vies ràpides, com ara autovies i autopistes, per poder fugir aprofitant el “poc trànsit” de la matinada i perquè un d’ells “té molta perícia” en la conducció. Segons el sotsinspector, robaven cotxes d’alta gamma que els permetessin córrer i encastar-los contra els locals sense desperfectes que afectessin el motor, ja que danyaven els llums. Pel que fa al botí, optaven pels mòbils perquè en un vehicle en podien carregar desenes i els podien vendre fàcilment: “És molt rendible”.

stats