Successos

Detinguts a Catalunya els narcos que compraven marihuana amb els 'millors' bitllets falsificats d'Europa

Els Mossos i la Guàrdia Civil arresten deu persones i desmantellen un grup criminal albanès molt actiu a Tarragona

3 min
Héctor Muñoz, capità de la unitat de Tarragona de la Guàrdia Cívil, i Sergi Sànchez, cap de la Unitat de Falsidficació de Moneda dels Mossos.

BarcelonaEs diu operació Romina en honor al popular duet italià Al Bano i Romina Power, que l'any 1982 va llançar el hit Felicità. L'operació Romina, però, és una història de narcotraficants i marihuana. Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han batejat l'actuació com la cantant perquè la gran majoria dels membres detinguts del grup criminal són albanesos. La investigació va començar amb una persecució policial pels carrers de Salou el 23 de juny. Una patrulla dels Mossos va veure un vehicle conduint a gran velocitat i el va aturar. Els ocupants eren dos homes que portaven 6.000 euros en bitllets falsos de 500 euros. I no era la primera vegada que la policia veia aquella falsificació gairebé perfecta. Va ser el punt de partida d'una operació que ha acabat amb deu detinguts i diverses plantacions de marihuana desmantellades.

Els bitllets d'aquell cotxe de Salou eren calcats als que distribuïa una banda que els Mossos ja havien desarticulat l'octubre del 2022. I no era una banda qualsevol, sinó "la xarxa de falsificació més gran d'Europa", segons la policia catalana. Així, per entendre l'operació Romina cal remuntar-se a l'operació Sentinel. Sense referències musicals, aquest cop els Mossos van triar el nom perquè la primera persona que van aconseguir identificar del grup criminal que falsificava els bitllets era el "sentinella", és a dir, el que salvaguardava els calés. Per atzar, un home va trobar una bossa en un descampat de Cervelló, al costat de Sant Vicenç dels Horts, amb 4,35 milions d'euros amb bitllets de 500. Tots eren falsos, però gairebé perfectes.

Si els haguessin de posar una nota, aquestes recreacions rebrien un 9,7 sobre 10, segons els investigadors dels Mossos. Darrere d'aquests bitllets hi havia quatre homes (tots amb antecedents per falsificació) que es van conèixer a la presó de Picassent, a València. Les hores buides a les zones comunes d'aquest centre penitenciari van ser la llavor de la xarxa de falsificacions. El 2019 ja eren tots fora de la presó i només els faltava finançament. Aquí van entrar en joc els albanesos, que els van pagar una nau i les màquines. El grup va començar a fabricar i fabricar fins que va arribar la pandèmia i van tancar les fronteres. El material, provinent de la Xina, ja no arribava. Com que no podien pagar als albanesos, la solució va ser donar-los molts bitllets falsos. Més o menys, un bitllet de 500 fals val 25 euros.

Solucions

Aquest és el punt de partida de l'operació Romina, que els Mossos han tancat aquest març. Els bitllets d'aquell cotxe que fugia a tota velocitat per Salou eren dels presos de Picassent. La policia havia trobat els albanesos que els havien finançat. "És la primera vegada que ens trobem amb organitzacions criminals que financen impremtes", ha avisat el cap de la Unitat Central de Falsificació de Moneda dels Mossos, el subinspector Sergi Sánchez. La pandèmia va provocar que tota la inversió que els albanesos van fer amb els presos de Picassent els tornés en forma de bitllets falsos i no reals. I què van fer? Intentar comprar marihuana amb els bitllets. De fet, els Mossos creuen que el cotxe de Salou fugia a tota velocitat perquè els venedors de droga els havien enxampat intentant comprar-ne amb diners falsos. Tot per portar-la a Europa, principalment a Alemanya.

L'operació, que ja comptava amb la participació de la Guàrdia Civil perquè també investigava alguns membres del grup criminal, es va precipitar el 13 de març, quan la policia va obtenir indicis que la banda disposava d'una gran quantitat de marihuana que havia de ser traslladada a Europa. Els agents van fer set entrades en domicilis del Prat de Llobregat, Reus, Mont-roig del Camp, Móra la Nova i el Morell. Hi van trobar de tot: des d'armes de foc curtes fins a plaques policials. Més tard, els Mossos i la Guàrdia Civil van saber que els delinqüents robaven droga fent-se passar per policies. I també van trobar droga: a Móra la Nova es va desarticular una plantació a l'interior d'una nau industrial que contenia un total de 162 quilograms de marihuana preparada per ser transportada i que tenia un valor pròxim al milió d'euros. En total, van detenir deu persones d’entre 22 i 63 anys, vuit de les quals de nacionalitat albanesa.

El capità Héctor Muñoz, cap de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de Tarragona, explica que el grup mantenia un "alt nivell de vida" sense tenir cap mena d'ingrés legal. Cotxes de luxe, mansions, roba cara... i tot combinat amb unes "fortes mesures de seguretat". Tenien guardaespatlles, drons per vigilar les plantacions i dispositius GPS i feien servir missatgeria encriptada. Els cossos policials asseguren que el grup criminal dedicat al tràfic de marihuana que han desmantellat era molt actiu a la zona de Tarragona.

stats