Successos
Societat Successos 07/10/2022

Una bicicleta i 1.000 euros de mentida destapen la xarxa de falsificació més gran d'Europa

La banda va arribar a fabricar 8 milions d'euros en bitllets de 500

3 min
Bitllets requisats pels Mossos d'Esquadra

BarcelonaEl 12 d'agost de l'any passat una persona va comprar una bicicleta a Sant Vicenç dels Horts amb dos bitllets de 500 euros. El venedor no va trigar a portar els bitllets al banc, però es va quedar amb un pam de nas quan li van dir que eren falsos. L'havien estafat i la bicicleta ja estava en mans de l'estafador. Va presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra, que van aconseguir identificar i detenir l'estafador. L'home va quedar en llibertat amb càrrecs. Dos dies després, un home va trobar una bossa en un descampat de Cervelló, al costat de Sant Vicenç dels Horts. Estava amagada i tenia herbes per sobre, però quan la va obrir va descobrir que era plena de bitllets de 500 euros. A casa els va comptar –4,35 milions d'euros– i va decidir ingressar-los al banc. El van avisar que eren falsos. De fet, eren de la mateixa remesa que s'havien fet servir per pagar a l'amo de la bicicleta.

Les dues històries van dur els Mossos a lligar caps i van tornar a situar l'estafador alliberat en el punt de mira. Van descobrir que just després de la detenció havia fet una trucada i que el titular de la línia vivia a pocs metres del descampat de Cervelló on havien trobat la bossa de bitllets. La hipòtesi a partir d'aleshores? Els Mossos creuen que quan va saber que havien detingut el seu amic –que havia d'agafar els bitllets falsificats–, aquest segon home va córrer a amagar la bossa. Ell era el "sentinella", el que salvaguardava els calés. D'aquí ve el nom del cas: Sentinel.

De la bossa en surten les empremtes de cinc persones més: un home albanès que viu a Sant Cugat de Vallès –amb antecedents per segrest i narcotràfic– i quatre homes del País Valencià, tres d'ells amb antecedents per falsificació. La figura clau és el Tomás. El 2009 va acabar a la presó per fer 8 milions d'euros amb bitllets falsos, però el van enxampar abans de posar-los en circulació. Els de llavors eren recreacions molt bones, però les del 2021 eren gairebé perfectes. Un 9,7 sobre 10, segons la policia. El Tomás va conèixer els altres tres, el José, l'Alberto i el Gabriel, a la presó de Picassent. Aquella va ser la llavor del que els Mossos diuen que és el grup de falsificació de bitllets més important de la història d'Europa.

Necessitaven una altra persona sense antecedents per falsificació. Havien de comprar les màquines a la Xina, al mercat negre, i això no es fa online, cal anar-hi presencialment i no aixecar sospites. Van trobar el Gabriel, que no era falsificador professional, però tampoc tenia l'expedient net. Va ser condemnat a Espanya per pedofília i va aprofitar un permís per fugir a Guatemala. Allà va treballar en un orfenat i va tornar a cometre pedofília. Finalment va ser deportat a Espanya.

El 2019 eren tots fora de la presó i només els faltava finançament. Aquí va entrar l'home albanès, que va pagar la nau i les màquines. Van començar a fabricar i a fabricar fins que va arribar la pandèmia i van tancar les fronteres. I el material de la Xina ja no arribava. I tampoc podien pagar a l'albanès. A canvi, li donaven bitllets falsos. Més o menys, un bitllet de 500 fals val 25 euros.

Maquinària utilitzada pels falsificadors
Maquinària utilitzada pels falsificadors

Van buscar noves vies de finançament, descartant anar al Brasil i a Marsella. Sobretot, calia una planxa d'hologrames –la part brillant dels bitllets– perquè s'havien acabat. Els 4 milions de Cervelló, de fet, no tenien holograma i els Mossos creuen que el sentinella, mentrestant, els guardava. Amb tot, un (nou) petit descuit va conduir els Mossos fins al laboratori, situat a Alacant. El Tomás va anar fins a Màlaga per comprar un cotxe de segona mà. Com que el nou vehicle no tenia cap relació amb ell es va relaxar i va tornar fins al laboratori. Però l'estaven seguint i es va descobrir tot. En total, es calcula que van fabricar 8 milions d'euros, molts dels quals encara en circulació. En l'operació hi van participar més de cent agents dels Mossos i de la Policia Nacional, juntament amb l'Europol.

stats