Successos
Societat Successos 09/03/2023

Cada dia es denuncien deu desaparicions a Catalunya

La meitat dels 1.048 menors d'edat desapareguts l'any passat ja havien marxat algun cop de casa

2 min
La inspectora protaveu dels Mossos d'Esquadra, Montse Escudé (a la dreta) i la caporal responsable de l'Oficina d'Atenció a Famíliars de Desapareguts, Laura Villanueva

BarcelonaLa majoria de persones desaparegudes a Catalunya es localitzen durant les primeres 24 o 48 hores després que els seus familiars presentin una denúncia, però l'"impacte" psicològic per a l'entorn és similar al d'una mort sobtada, explica la portaveu dels Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé. L'any passat es van denunciar 3.620 desaparicions a Catalunya, deu cada dia de mitjana. Gairebé una de cada tres denúncies (1.048 l'any passat) són per un menor d'edat que ha marxat de casa, i gairebé la meitat són adolescents que ja havien fugit amb anterioritat.

Més enllà de la investigació per localitzar la persona desapareguda, els Mossos d'Esquadra compten des del 2014 amb una unitat pionera a Europa per atendre les famílies i acompanyar-les durant un procés carregat d'incertesa. "És un dol suspès. La majoria pregunten: «I la meva desaparició, quant durarà?»", explica la caporal responsable del servei, Laura Villanueva. És una pregunta que els agents no poden respondre, perquè tot i que molts dels casos es resolen en els primers dos dies, un 70% en la primera setmana i un 80%, en el primer mes, hi ha un 2% de les investigacions que són més llargues.

Baixa la reincidència en menors

Segons les dades dels Mossos, les desaparicions d'adolescents d'entre 13 i 17 anys s'han reduït un 17,2%. També ha baixat en un 25% el nombre de menors que han marxat més d'un cop de casa. Malgrat tot, són 463 casos en un any. Segons Villanueva, un dels factors que explica la reincidència de les desaparicions d'adolescents són els canvis físics i psíquics propis de l'adolescència –només el 26% dels menors desapareguts pateixen trastorns de conducta–, i factors individuals o personals. Segons els Mossos d'Esquadra, un 51% dels menors que van marxar de casa l'any passat va prendre aquesta de després de discutir amb els pares.

Pel que fa als menors d'entre 0 i 12 anys, el 2022 hi va haver 67 desaparicions, un 8% menys que l'any 2021. En el cas de les persones més grans de 65 anys, el nombre de desapareguts va créixer, en canvi, en un 31%: va passar dels 216 casos el 2021 a 283 el 2022.

stats