Successos
Societat Successos 17/01/2023

Els drons, nova tàctica policial per enxampar lladres: 25 detencions en un mes a Sarrià

L'últim trimestre de l'any passat es van multiplicar els atracaments en aquest districte de Barcelona

3 min

BarcelonaDurant l'últim trimestre del 2022, els Mossos d'Esquadra van detectar un augment exponencial dels robatoris al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Sobretot, al mes de novembre: s'hi van cometre uns 90 robatoris, més del doble de la mitjana dels últims anys. La policia va intentar delimitar-ne el perímetre i va veure que al barri de les Tres Torres, una zona on viuen uns 22.000 habitants amb la renda més alta de Barcelona, era on hi havia un creixement "més preocupant" de delictes, en paraules de l'inspector Jordi Silva, cap de l'Àrea Bàsica Policial de Sarrià Sant Gervasi. La comissaria liderada per Silva va decidir muntar un gran dispositiu que ha durat un mes i s'ha saldat amb 25 detencions, 19 de les quals –un dels arrestats ha ingressat preventivament a la presó– han sigut per robatori amb força. D'aquests, 17 atracaments no es van arribar a cometre. Segons els Mossos, des de principi d'any no s'ha consumat cap robatori en aquest districte gràcies a l'operació.

El dispositiu anava més enllà de la comissaria de Sarrià. També s'hi van sumar agents del Grup de Fures Regional, del Grup Regional de Motos, de l’ARRO i de la Divisió d'Investigació Criminal. Les directrius eren molt clares: calia sortir de nit i de paisà. Però a les Tres Torres es van trobar amb una casuística especial que els lladres aprofitaven. Pràcticament tots els blocs tenen un ampli pati interior i els atracadors l'escalaven per arribar a una finestra oberta. Era gent "preparada, amb unes bones condicions físiques que escalaven pisos i pisos". Escalada lliure, sense arnès. Ho feien en grups petits, de dos o tres, i eren gairebé debutants en el món dels robatoris, perquè gairebé cap tenia antecedents. La policia va veure que era molt difícil detectar-los perquè, tot i fer més patrullatge, no podien tenir ulls constantment als patis interiors.

Calia innovar i els drons es van presentar com la millor solució. Mai s'havien utilitzat a Barcelona per a un dispositiu de prevenció de robatoris, però van esdevenir clau per enxampar els detinguts. Silva explica que els drons van donar una visió perifèrica que va ser molt important per descobrir lladres escalant patis interiors o intentant entrar a blocs, però també tenen una càmera tèrmica per detectar persones i, a més, no fan soroll. És a dir, els lladres no saben que els estan a punt d'enxampar.

Els Mossos han intensificat el patrullatge en aquest districte.

També hi havia atracadors que utilitzaven una navalla o una radiografia per forçar les portes. El 31 de desembre, per exemple, agents de paisà dels Mossos van detenir tres homes que en portaven. Cap a dos quarts de tres de la nit els van veure col·locant marcadors, una tècnica delictiva que la policia fa temps que veu. Es basa a posar un senyal, com un fil a la porta, que si amb els dies no desapareix o es trenca vol dir que allà no hi ha ningú i hi poden entrar. És un mètode per als lladres més minuciosos, però n'hi havia d'altres a qui no els importava fer soroll o deixar destrosses. Per exemple, el 15 de desembre els Mossos van detenir un home per intentar entrar en un pis amb una radial. El principal objectiu dels lladres eren les caixes fortes. A un fins i tot el van pescar amb una de sencera ja al cotxe.

Desplaçament

Tot i que amb aquest dispositiu s'ha aconseguit rebaixar substancialment el nombre de robatoris a Sarrià, l'inspector Silva no descarta un "probable desplaçament" dels atracadors cap a altres zones ara que han vist que la presència policial a la zona alta de la ciutat és més gran. Explica que en alguns districtes han pujat "una mica" els robatoris, però que encara és prematur treure'n conclusions. Sigui com sigui, el dispositiu a Sarrià continuarà, tot i que ara els agents no aniran tant de paisà i es reforçarà la presència de mossos uniformats. Tot plegat va acompanyat d'una campanya de consells de seguretat per als veïns i també de xerrades, sobretot dirigides als conserges. Una de les principals recomanacions dels Mossos és que els residents d'un bloc estiguin a l'aguait per si veuen un marcador en una porta. Si és així, l'han de treure perquè els lladres es pensin que hi ha algú.

Una detenció en el marc d'aquest operatiu de la policia a Sarrià
stats