Successos

Dos germans menors en estat crític després de saltar d'un pis en flames a Badalona

Els Bombers han rescatat un cosí dels adolescents per la façana i ja han extingit les flames

3 min
Els bombers de la Generalitat actuant a l'edifici incendiat de Badalona

BadalonaCommoció al barri de la Salut de Badalona, després de l’incendi d’un habitatge en el qual han resultat ferits crítics dos germans, de 15 i 13 anys, que s’han llançat per la finestra per escapar-se de les flames, i un cosí, ja adult, ha patit lesions menys greus i ha pogut ser rescatat pels Bombers, que l'han tret per la façana. El foc, que s’ha produït mentre els menors i el cosí estaven sols a casa, perquè la mare estava treballant, ha cremat totalment el pis on vivien tots quatre, el 5è 3a del carrer Quevedo, 23. Els menors i el cosí han estat traslladats a diferents hospitals de la ciutat. A hores d'ara, l'incendi ja ha estat extingit, segons informen els Bombers de la Generalitat.

Tot apunta que el foc ha començat poc després de les nou del matí al menjador del pis per causes que ara s’hauran d’investigar. Segons els veïns, els menors estaven a la zona de les habitacions, que és a l’altra banda de l’habitatge, i quan se n’haurien adonat, ja no han pogut obrir la porta per sortir a l'escala, que estava bombada per la calor, i han demanat auxili per les finestres. A la Mari Carmen, que viu uns pisos per sota, l’ha avisat una veïna, que estava al bar Les Palmeres, uns metres més amunt del carrer, i que quan ha vist el fum ha anat a trucar a tots els timbres del bloc. Ella ha sortit corrents i ha vist com un dels nens, amb l’esquena cremada, es tirava des de les finestres damunt d’un matalàs que han col·locat uns veïns del carrer.

Un veí de la finca hauria pujat escales amunt per intentar ajudar els menors, però no hauria pogut tirar a terra la porta. Un altre dels infants s’ha tirat pel mateix lloc que el seu germà. La Manuela, que aleshores sortia de casa, uns metres més per sota del bloc afectat, ja ha vist el noi estirat al matalàs, mentre els Bombers arribaven i es feien càrrec de la situació. "Encara se'm posen els pèls de punta", diu mentre recorda el moment. El cosí dels menors, que té 18 anys, hauria perdut el coneixement pel fum i han sigut els Bombers qui l'han rescatat, baixant-lo per la façana.

Els bombers atenent els menors ferits que han saltat de l'edifici

Foc "intens"

El cap territorial dels Bombers de la Generalitat, Pep Colas, ha explicat que a l'arribar al lloc dels fets han vist com les flames sortien per la finestra. Tot i que han pogut extingir l’incendi ràpidament, ha apuntat que es tractava d’un foc "intens". Pel que fa a les hipòtesis de la causa, Colas ha apuntat que de moment no es poden saber perquè encara estan en procés d'acabar l’extinció. Sobre l’estructura de l’edifici, ha declarat que està en “perfectes condicions” i que els veïns hi podran tornar “sense problema”.

Fins al bloc incendiat s'hi han traslladat vuit dotacions dels Bombers de la Generalitat, deu del Sistema d'Emergències Mèdiques, a més d'efectius dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Badalona. També hi havia tècnics municipals i psicòlegs que han atès la mare i l'àvia dels menors, que han arribat poc després al carrer Quevedo.

Alguns veïns es queixen de lentitud en la resposta dels serveis d'emergències. El Miguel, que fa anys que viu al barri, recorda que abans el parc de Bombers estava molt a prop del carrer on s'ha produït l'incendi, però el van traslladar. Lamenta que una ciutat tan gran com Badalona no disposi "de més efectius" i considera que caldria que a les escoles s'impartissin lliçons de supervivència, perquè els menors "sàpiguen reaccionar" en situacions com aquesta. Ell i la Mari Carmen esperaven pacients al migdia per poder tornar a casa seva, mentre els Bombers acabaven de comprovar l'estructura i retiraven els efectius i el material. "A mi m'és igual el que passi als mobles o al pis, pel que pateixo és pels nens", lamentava.

L’alcalde del municipi, Rubén Guijarro, ha lamentat el "trist" succés i ha ofert tot el suport municipal a la família. Ha concretat que els dos menors vivien al pis amb la mare, que el tenia en propietat des de feia uns anys, i que la família havia estat en el cicle de serveis socials de manera puntual. “Una família treballadora que intenta sortir dia a dia per tenir el millor”, ha afegit Guijarro en declaracions recollides per l'ACN. "El que més preocupa ara és la situació i la vida dels dos menors; veurem com evolucionen en les pròximes hores", ha continuat Guijarro, i ha garantit que la resta podran tornar a casa. Els dos germans ferits crítics han estat traslladats a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i a l'Hospital de la Vall d'Hebron, mentre que el cosí ferit menys greu ha estat evacuat a l'Hospital Municipal de Badalona.

stats