Successos

El gas del riure s'expandeix per la costa catalana: "És la nova droga del jovent"

Salou, Tarragona i Platja d'Aro són algunes de les ciutats que certifiquen un increment exponencial del consum

4 min
Pots de gas del riure requisats a Platja d'Aro a finals de juliol.

BarcelonaEs pot comprar fàcilment per internet a preus molt assequibles. Si un gram de marihuana ronda els cinc euros, un de gas del riure està a uns cinc cèntims. Se'l coneix així, però tècnicament es diu òxid nitrós. Només té dos components, oxigen i nitrogen, i és tan fàcil aconseguir-lo perquè, sobre el paper, no acaba de ser una droga. A Amazon mateix, un pot de 640 grams d'òxid nitrós val 35 euros. A Barcelona, arriba en una setmana. Es pot fer servir com a anestèsic i fins i tot es posa als carburants dels coets, tot i que una de les seves aplicacions més populars és utilitzar-lo per muntar nata. Aquest és l'esperit, almenys, de l'oferta d'Amazon: "Aporta a la teva nata muntada un deliciós toc tropical". És curiós, però, que Amazon informa que el producte l'acostumen a comprar usuaris juntament amb un altre, un pack de 50 globus, i ofereix sumar-los directament a la cistella com una combinació habitual.

L'òxid nitrós se sol comprar conjuntament amb globus.

En l'àmbit recreatiu, l'òxid nitrós és en realitat el gas del riure i se sol consumir inflant un globus amb el pot prèviament comprat i aspirant el gas de l'interior del globus. "L'òxid nitrós és un neurotransmissor, i qualsevol alteració de la concentració de compostos d'una persona modifica el funcionament del cervell", explica Margarita Parra, catedràtica de química de la Universitat de València. En el cas del gas del riure, altera el sistema nerviós creant dues sensacions immediates: eufòria i desinhibició. L'efecte dura poc comparat amb altres drogues, però això no vol dir que sigui menys perillosa, ja que pot causar desmais o aturades respiratòries perquè limita l'entrada d'oxigen al cervell.

El gas del riure no és una droga nova. Fa una dècada ja corria per Eivissa, i a Barcelona es va començar a detectar abans de la pandèmia. Sobretot, és una droga vinculada al turisme jove, tal com apunten fonts policials de la capital catalana. Si en l'època precovid ja n'hi havia, un cop superat el confinament es va expandir encara més amb els botellons multitudinaris durant La Mercè del 2021. I així fins a l'estiu del 2023. Fonts de la Guàrdia Urbana apunten que aquest estiu s'han requisat, de nou, quantitats rellevants de pots d'òxid nitrós, tot i que no tenen comptabilitzats quants exactament. Continua sent una moda inhalar globus amb gas del riure abans d'anar als botellons. Una moda que ara s'ha expandit per bona part de la costa catalana.

Un 70% més de pots intervinguts

"Quan fèiem un operatiu en un botelló, abans sempre hi havia alcohol, tabac i porros. Ara, el quart element és el gas del riure. És el nou pas previ abans de sortir de festa". Ho explica una font policial de Salou, que afegeix que l'estiu passat ja en van requisar algun pot, però aquest any la pujada ha sigut "exponencial". "Aproximadament, un 70% més de pots de gas del riure intervinguts", concreta. En els tres mesos d'estiu, ja n'han requisat més de 60. No és estrany, continua, passejar per Salou i veure com un grup de joves van a dins d'un cotxe amb un globus inflat a la mà. Tampoc trobar-se pots d'òxid nitrós a les papereres.

Resseguint la Costa Daurada, Tarragona tampoc s'escapa del boom del gas del riure. Tot i que la Guàrdia Urbana de la ciutat no ha comptabilitzat exactament quin és l'abast d'aquesta substància, fonts policials apunten que s'ha notat un increment del seu consum. Fins i tot, les mateixes fonts s'atreveixen a dir que és "la nova droga del jovent". Si a Barcelona fonts de la Guàrdia Urbana vinculen la introducció del gas del riure al turisme anglès, a la Costa Daurada el relacionen amb el jovent francès. Sigui com sigui, accepten que ja s'ha escampat per més tipus de públics.

Hi ha poblacions costaneres, però, que se n'estan aconseguint escapar. És el cas de Sitges, on fonts de la policia local apunten que fins ara no s'ha detectat cap producte d'aquesta tipologia. La resposta de la Policia Local de Roses és la mateixa: no s'ha requisat cap pot de gas del riure ni s'ha detectat cap incidència relacionada amb aquesta substància. Ara bé, això no vol dir que no hagi arribat a la Costa Brava. De fet, el 2017 la Policia Local de Lloret de Mar ja va detenir tres persones per portar 1.000 càpsules d'òxid nitrós.

Recorregut penal

Ara, l'efecte es nota a Platja d'Aro, on la Policia Local es mostra preocupada per l'augment de la presència del gas del riure. Durant aquest estiu, ja han requisat més de 30 pots, una xifra superior a la dels darrers anys. De fet, deu els van intervenir en un sol dia: van enxampar dos joves de 19 anys que a dins del cotxe hi duien deu pots de gas comprimit, 75 broquetes i vuit globus. Els van denunciar penalment per un delicte contra la salut pública.

Aquesta és una de les claus del seu consum: la seva possessió per a ús personal no és sancionable en l'àmbit penal, però sí el seu tràfic. Fa una setmana, per exemple, la Policia Local de Cambrils va detenir dos homes per portar en un cotxe 12,5 quilograms d'òxid nitrós. Podrien haver dit que era per muntar nata, però aquesta és una excusa que ja no va colar fa set anys a Eivissa, quan van enxampar tres neerlandesos amb 500 bombones. En un inici van dir que era per fer pastissos, però van acabar acceptant 20 mesos de presó en un acord amb la Fiscalia.

stats