El gas del riure aterra a Barcelona: una droga introduïda pels turistes

Els hospitals atenen els primers pacients, i consumir-ne moltes dosis causa problemes de salut

4 min
01. Macrobotelló de la plaça d’Espanya.  02. Macro-botelló de la platja del Bogatell. 03. Joves assaltant un local de la platja dissabte a la nit. 04. El propietari d’un local de la platja retirant un vidre.

BarcelonaUn noi inhala l’aire d’un globus durant uns segons i s’asseu a terra amb un somriure. Sent “un pessigolleig”, un “calfred” i un “benestar” que explica que nota al llarg de mig minut. L’aire que hi ha dins el globus és òxid nitrós, que es coneix més amb el nom del gas del riure. No és cap droga nova, perquè els turistes que venen a Catalunya, sobretot francesos i britànics, fa anys que la consumeixen, també a Barcelona.

El so d’un esprai inflant globus va ser constant en els macrobotellons de la Mercè, informa Germán Aranda. I almenys es va atendre una pacient durant el cap de setmana a causa del gas del riure. Aquesta substància, que s’ha fet visible des que l’oci nocturn s’ha traslladat a l’espai públic, pot causar problemes de salut si se'n consumeixen moltes dosis, tot i que fins ara els hospitals han atès pocs pacients per aquesta droga.

El gas del riure ja va acaparar titulars als mitjans l’estiu de fa quatre anys, quan se’l va situar com una de les tendències de les Balears, sobretot a Eivissa. Però la coordinadora del servei d’anàlisi d’energy control de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Mireia Ventura, assegura que porta 20 anys parlant de l’òxid nitrós. Ventura admet que fins ara s’havien vist “usos esporàdics, més experimentals” del gas del riure a Barcelona, però no de manera tan “massiva” com als últims botellons. L'òxid nitrós s’havia utilitzat en medicina i odontologia com a anestèsic, i actualment es fa servir en pastisseria per muntar nata. Abans que se l’etiquetés com una "droga nova" s’havia arribat a distribuir en circs i fires “per produir un estat d’hilaritat”. Segons Ventura, també es venia en parades en festivals d’Holanda i Bèlgica.

La substància és legal a Espanya perquè, en principi, l’ús de l’òxid nitrós “no té a veure amb l’ús recreatiu de drogues”. Malgrat això, si es determina que el gas es fa servir per consumir-lo com a droga, aleshores pot tenir conseqüències penals. Fa dos anys, un jutjat d’Eivissa va condemnar a 20 mesos de presó tres neerlandesos que havia detingut la Policia Nacional amb 500 bombones d'òxid nitrós d’un litre cadascuna. Tot i que d’entrada havien argumentat que volien utilitzar el gas per fer pastissos, al final van acceptar un pacte de conformitat amb la Fiscalia. També a Eivissa, la Guàrdia Civil va detenir aquest estiu un francès amb més d’un miler de bombones d’òxid nitrós, dosificadors i globus per vendre'l. Amb tot, a Catalunya no consta que la policia hagi interceptat cap quantitat tan massiva com aquest del gas del riure.

Pel que fa als hospitals de Barcelona, tampoc noten l'impacte del gas del riure. El responsable de toxicologia de les urgències de l’Hospital Clínic, el doctor Emilio Salgado, explica que aquest any han atès dos pacients pel consum d’òxid nitrós: al gener i al març, tots dos francesos. Salgado avisa que un problema per detectar el gas del riure és que “excepte que el pacient digui que n’ha pres, no es pot saber”, perquè “s’elimina molt de pressa i no deixa rastre a l’organisme”, motiu pel qual no queda reflectit en les anàlisis de sang ni en les d’orina. El coordinador de la unitat de toxicologia de l’Hospital del Mar, el doctor August Supervia, diu que durant el cap de setmana dels macrobotellons de la Mercè van atendre una pacient per òxid nitrós, però no ho van saber fins que els seus acompanyats ho van reconèixer -ella només admetia que havia pres alcohol.

Estat eufòric i desinhibit

En principi, perquè un consumidor acabi en un hospital s’han hagut de prendre dosis del gas del riure de forma contínua. Quan s’inhala es té la sensació “d’estar eufòric i a vegades d’una desinhibició exagerada”, en què es pot arribar a perdre el contacte “amb la percepció del temps i amb salts temporals confusos”, explica Supervia. Uns efectes que duren pocs minuts. Salgado afegeix que, si s’inhala el globus diverses vegades i en poc temps de diferència -a Barcelona s’acostumen a vendre al carrer per cinc euros-, poden augmentar els efectes perquè “comença a disminuir el nivell de consciència, es pateixen nàusees o es té un mal de cap terrible”. Ventura apunta que també hi ha problemes quan es barreja amb l’alcohol i pel fet d’inhalar-lo molta estona, quan pot provocar una depressió respiratòria perquè l’òxid nitrós s’ha retingut als pulmons.

Salgado assegura que un consum crònic del gas del riure pot causar seqüeles neurològiques i Ventura afegeix que l'ús continuat al llarg d'uns quants dies pot produir un dèficit de la vitamina B12. Malgrat això, Ventura desvincula el consum d’òxid nitrós “d’una associació directa amb la violència”. “No és que el gas del riure provoqui agressivitat. És ajuntar l’alcohol i l’òxid nitrós, ja que totes dues substàncies desinhibeixen, el que fa que una persona estigui més fora de control”, precisa. Ventura mostra més preocupació pel fet que els joves puguin consumir una droga de la qual no tenen informació. Per això alerta que l’òxid nitrós no es pot prendre directament d’un esprai perquè surt a una temperatura “molt baixa i pot cremar les vies respiratòries”, motiu pel qual s’han d’utilitzar els globus. Tanmateix, demana no fer “alarmisme”, perquè al Regne Unit el gas del riure ha causat només sis morts en 15 anys.

De fet, tant el Clínic com l’Hospital del Mar diuen que la majoria dels atesos del cap de la setmana de la Mercè han estat per alcohol, seguits dels que ho han estat per cocaïna i cànnabis. Tot i que de forma més puntual, també s’han atès casos per heroïna.

stats