Seguretat

El Grup Especial d'Intervenció dels Mossos serà a Montjuïc: totes les mesures del Barça-PSG

La policia deté un seguidor parisenc per barallar-se amb aficionat culer

3 min
Aficionats del PSG rere furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra a la plaça Espanya de Barcelona.

BarcelonaEl partit d'aquest dimarts entre el Barça i el PSG ha estat declarat d'alt risc pels Mossos d'Esquadra. Això no és un fet excepcional, ja que la majoria de partits de Champions (també els clàssics) tenen aquesta consideració. Ara bé, la policia catalana està prenent especial atenció al matx que es jugarà a les 21 hores a l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc principalment per dos motius: que l'afició parisenca no és de les més dòcils i que Europa viu en un context d'augment de la propaganda jihadista. La setmana passada, per exemple, en diversos mitjans afins a Daesh va aparèixer un missatge que cridava els llops solitaris a atacar els camps de futbol durant l'anada dels quarts de final de la Champions. Sobre el partit d'aquest dimarts, les fonts policials consultades són clares: "No hi ha cap amenaça concreta".

Per això, el dispositiu policial no s'allunyarà gaire de l'últim partit que va jugar el Barça com a local a la Champions, que va ser la tornada dels vuitens de final contra el Nàpols. Aquest dimarts, però, segons fonts consultades per l'ARA, sí que hi haurà un detall diferencial: el Grup Especial d'Intervenció (GEI), la unitat d'elit de la policia catalana, serà als voltants de Montjuïc preparat per si cal activar-se, un fet que no sol passar en la cobertura de seguretat dels partits de futbol. És una mesura extraordinària que, segons els Mossos, en cap cas vol dir que hi hagi un risc imminent. En total, més de 350 agents dels Mossos participaran en l'operatiu.

Un dels elements que han tranquil·litzat la policia catalana en la prèvia del partit és que fa unes hores van rebre una comunicació de la policia francesa en què els advertia que fins a 400 aficionats ultres del PSG viatjarien a Barcelona. Finalment, però, les autoritats franceses han rectificat aquest avís i ara han concretat que seran uns 900 els fans parisencs que seran a Barcelona i que tots ells formen part d'una grada d'animació. És a dir, no són considerats ultres. En total, es preveu que vinguin 2.600 fans del PSG.

Una detenció

Sigui com sigui, tal com es va fer amb l'afició del Nàpols, els Mossos han encapsulat i acompanyat aquests aficionats fins a Montjuïc, on han d'entrar a les 19 hores, molt abans que els seguidors culers. Segons fonts policials, la policia francesa està fent d'intermediari entre els Mossos i l'afició parisenca i han aconseguit concretar un lloc i una hora per començar aquest acompanyament cap a la muntanya olímpica: a les 18 hores a la plaça Espanya de Barcelona. Durant aquest trajecte fins a Montjuïc hi ha hagut alguns moments de tensió amb seguidors del Barça, tot i que la policia catalana ha intentat que en cap moment les dues aficions entressin en contacte. Cap a les 17 h, els Mossos han detingut un aficionat del PSG a plaça Espanya per haver-se barallat amb un seguidor culer. Segons fonts policials, l'han arrestat per un delicte de lesions. De moment, no consta cap més arrest ni incident destacable.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el director de la policia catalana, Pere Ferrer, ha dit que l'objectiu és que hi hagi "mínima zona d'interacció" entre les aficions rivals per "minimitzar riscos". Ferrer ha reiterat que la transcendència del partit, l'aglomeració i el moment "complex" a escala mundial pel que fa a l'alerta terrorista fan que aquest dimarts s'hagi desplegat un dispositiu de seguretat "ampli". Amb tot, fonts policials afirmen que no s'ha detectat cap risc "concret i imminent". Com insisteixen des de fa anys les autoritats policials, la principal amenaça a hores d'ara és l'atac d'un llop solitari.

stats