Incendis forestals

Mapa dels incendis forestals a Catalunya: focs actius, controlats, extingits i zones de risc

Consulta aquí tots els incendis que hi ha hagut aquest estiu, els que hi ha en marxa i els nivells de perill

2 min
Els bombers treballen en l'incendi del Baix Empordà a Vilopriu / DAVID BORRAT

BarcelonaEls incendis forestals són la gran amenaçada de cada estiu per als boscos del nostre país. Les previsions meteorològiques auguren que aquest estiu serà, una altra vegada, molt més càlid del normal i possiblement força sec en el conjunt del país. Per tant, la campanya forestal pot tornar a ser complicada i no es pot abaixar la guàrdia en cap comarca, malgrat les pluges dels últims mesos. El mateix departament d’Interior de la Generalitat cataloga aquesta campanya com una de "les més difícils i llargues dels últims anys", amb un risc "molt elevat" que hi hagi "incendis de grans dimensions". Per això, en aquest article farem un seguiment dels focs que es puguin originar al llarg de tot l’estiu a Catalunya, i també dels que hi hagi actius a cada moment i de les zones de perill.

Mapa dels incendis a Catalunya aquest estiu

Cal recordar que el perill d'incendi forestal ha augmentat clarament els últims anys a causa de la greu i històrica sequera que arrosseguem i per les cada cop més freqüents calorades i onades de calor. La crisi climàtica fa que la vegetació sigui més vulnerable a tot el Mediterrani. Per tant, amb l’arribada de la temporada estiuenca la pregunta és evident: tenim les condicions per patir greus incendis aquest any a Catalunya? A diferència de l’any passat, aquest 2024 les pluges de la primavera han humitejat el terreny en moltes comarques. Però les precipitacions han passat de puntetes per les comarques del sud i de Ponent, on la sequera territorial encara és extrema i el risc que les flames es propaguin més ràpidament és elevat en cas d’incendi forestal.

Mapa dels incendis actius a Catalunya

El visor dels Bombers de la Generalitat de Catalunya mostra en quins focs de vegetació estan actuant gairebé en temps real (el visor indica la data d'actualització), de manera que serveix per visualitzar quins incendis forestals actius hi ha a Catalunya.

Al visor, de fet, hi veureu actuacions dels Bombers que no apareixeran al mapa recopilatori dels incendis forestals. Pot ser que al primer mapa no hi trobeu tots els incendis, sobretot els més petits i els que no són forestals (en zones urbanes), però mirarem d'anar-hi incloent els principals que anem detectant. Si ens en perdem algun, ens podeu avisar amb un comentari en aquesta mateixa notícia.

Mapa de perill d'incendi a Catalunya

El mapa de perill d'incendi diari del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals del departament d'Acció Climàtica i altres eines d'anàlisi, s'actualitza cada dia. Mostra, de color marró, on hi ha un perill extrem; de color vermell, les zones de perill molt alt; de color taronja, on el perill és alt; el groc correspon al perill moderat i, finalment, el blanc trencat, a les zones de perill baix.

stats