Successos

Cop policial als neonazis més violents que intentaven arrelar a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han detingut 16 persones per intentar fundar Combat 18 a Catalunya

3 min

BarcelonaAl menjador hi té penjada una bandera blava amb el missatge "250 Division". Fa referència a la División Azul, la unitat de l'exèrcit espanyol que va lluitar al costat dels nazis a la Segona Guerra Mundial. Al centre hi ha una creu gammada amb una esvàstica. A Facebook es fa dir Odín (un personatge de la mitologia escandinava que forma part dels referents dels neonazis). És de Sentmenat (Vallès Occidental) de tota la vida, però diu que viu al Valhalla (la fortalesa on viuen els guerrers morts que serveixen a Odín). Una de les fotos la comenta un home de Mollerussa. En el seu perfil tampoc s'amaga de res i entre les seves fotografies s'hi repeteix un nom: Combat 18.

L'Odín també ensenya una pancarta amb el mateix nom. Combat, de lluitar. I 1 i 8, de la posició que tenen a l'alfabet les lletres a i h, les inicials d'Adolf Hitler. Tal com explica Jordi Borràs, fotoperiodista especialitzat en extrema dreta, Combat 18 és un grup neonazi considerat el braç armat del grup supremacista blanc Blood and Honour, "una de les dues grans organitzacions neonazis en l'àmbit internacional". Combat 18 ha sigut il·legalitzada a Alemanya i a França. Al Canadà es considera una organització terrorista. Blood and Honour, de fet, també està il·legalitzada a Espanya des del 2010. Des dels seus inicis, els anys 70 al Regne Unit, fins a l'actualitat, ha protagonitzat desenes d'atemptats amb desenes de morts. Ara, des de Sentmenat i Mollerussa, però també des de Lloret de Mar, Sant Boi, el Prat, Barcelona o Navarcles, intentaven arrelar-se a Catalunya. També teixien contactes internacionals. No era estrany que alguna de les fotos de l'Odín o de l'home de Mollerussa les comentés un neonazi d'un altre país europeu o d'Amèrica.

Mostraven la seva ideologia desacomplexadament a les xarxes i també a la vida real. "No entrava als llocs cridant Heil Hitler!, però tampoc s'amagava de res", explica una persona que coneix l'Odín. Exhibint joies i tatuatges, i sortint al carrer amb gavardines de cuir com les que portaven les SS o la Gestapo. "Elvis Presley", comenta l'Odín a l'home de Mollerussa quan penja una foto vestit així. Entre la simbologia hi ha un altre element que es repeteix: un drac blanc sota un fons vermell, el logotip de Combat 18. Un drac que als Mossos d'Esquadra i a la Policia Nacional els va fer pensar en Joc de trons, i quan els van començar a investigar van batejar l'operatiu com a Dracarys, l'expressió que Daenerys Targaryen, una de les protagonistes de la sèrie, pronuncia cada cop que vol que els seus dracs disparin foc. Després de mesos d'investigació, l'operació Dracarys ha fet aquest dimarts un pas de gegant amb un macrooperatiu de matinada: la policia ha detingut 16 persones (13 homes i 3 dones), entre ells l'Odín, la seva parella i l'home de Mollerussa. 11 detencions han sigut a Catalunya i les restants a Màlaga, Lugo, Arganda del Rey (Madrid) i Toledo.

Logotip de Combat 18.

"No m'imaginava, però, que anés tan seriosament amb això", diu, sorpresa, la persona que coneix l'Odín. Concretament, segons fonts policials, estaven sembrant la llavor d'una futura cèl·lula de Combat 18 a Espanya i, sobretot, a Catalunya. Han fet múltiples reunions per organitzar-se i captar militància (tant presencials com online) i han posat a la venda tota mena de marxandatge nazi (des de samarretes fins a pins) per finançar-se. Ja havien fet els primers passos per armar-se: a les cases només han trobat armes de foc simulades, però havien fet diversos intents per comprar-ne de veritat. També parlaven ja de futures accions i escampaven per grups de missatgeria i per les xarxes socials missatges racistes, antisemites, LGTBIfòbics i xenòfobs. La investigació no ha acabat i no es descarten més detencions, però la policia creu que ha aconseguit desmantellar el grup abans que entrés en acció. Més encara, apunten les mateixes fonts, en un context on l'amenaça del supremacisme blanc és creixent.

A les cases hi han trobat nombrosos objectes de simbologia nazi, com la bandera que l'Odín tenia al menjador. Quan han anat a casa seva, la policia no ha hagut de buscar gaire en quin pis vivia: tenia un adhesiu de Combat 18 a la finestra exterior. Un "camarada" seu (com se solen dir internament) que han detingut al Prat de Llobregat ha sortit emmanillat amb una samarreta amb el lema A.H.T.R. (Adolf Hitler tenia raó).

stats