Successos
Societat Successos 26/08/2023

Mor un home després d’autolesionar-se i de ser reduït pels Mossos

Estava causant aldarulls al Poble-sec i va entrar en aturada de camí a l'hospital

2 min
Els fets van passar al bloc número 12 del carrer de Radas de Barcelona.

Barcelona"Estava alterat, cridant molt i donant cops a algun portal". Ho explica una noia que treballa en un comerç del carrer de Radas, al barri del Poble Sec de Barcelona. Eren aproximadament les quatre de la tarda d'aquest divendres i va decidir trucar a la policia. També ho va fer un veí que ho va veure tot des del seu balcó. Descriu que en un moment l'home, que anava amb els pantalons mig abaixats, va perdre l'equilibri i es va donar un cop contra la vorera. "Quan va arribar la policia, l'home va entrar al nostre portal", explica una jove. Concretament, a l'edifici número 12 del mateix carrer, i va pujar un primer tram d'escales. Els veïns no el coneixien de res. "Crec que no l'havia vist mai al barri", comenta un.

Un cop a la primera planta de l'edifici, va començar a picar insistentment a la porta d'una veïna. "Estava molt exaltat", explica un veí que el va veure en aquell moment. Els Mossos d'Esquadra van demanar reforços i, en el moment més àlgid, hi va haver fins a 10 agents implicats en l'operatiu, segons narren diversos testimonis. No va ser fàcil retenir-lo, ja que alguns agents, segons els mateixos testimonis, van sortir del bloc amb esgarrapades als braços, cops i bruts del guix de les parets. En algun moment de la intervenció, segons informa la policia catalana, l'home es va autolesionar clavant-se cops i també va caure per les escales. Va quedar estirat al replà de la planta baixa, just a sota de les bústies.

Va ser llavors quan la policia catalana el va poder retenir. Es van necessitar diversos agents, més de quatre, segons alguns testimonis. "L'home es movia i intentava escapar-se", explica una testimoni que ho va veure tot des de l'altra banda de la vorera. Els agents, continua, el van immobilitzar lligant-li les mans i també les cames. Va quedar estirat a terra sense poder moure's, molt a prop de l'entrada principal. "Llavors vam poder pujar al nostre pis. Vaig passar pel seu costat. Estava totalment quiet, però respirava. Tenia sang seca al front, com si fes estona que s'hi hagués clavat un cop", descriu una veïna del bloc.

"Respirava"

Quan va arribar l'ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques, l'home estava en estat crític, gairebé inconscient, segons confirmen fonts del SEM. Se'l van emportar intubat. "Quan va entrar a l'ambulància, respirava. Ho vaig veure clarament", explica un testimoni. Eren aproximadament les cinc de la tarda i ja havia passat una hora des que l'home havia començat a causar aldarulls. De camí a l'Hospital Clínic, l'home va entrar en aturada cardiorespiratòria i els efectius del SEM no van poder fer res per salvar-li la vida.

Els Mossos ja han obert una investigació per esclarir els fets. De fet, durant les hores posteriors agents de paisà dels Mossos van anar preguntant pels comerços propers i a diversos veïns si havien vist alguna cosa. No només volien saber què havia fet l'home abans de l'arribada de la policia, sinó també com havia sigut l'actuació dels agents. Serà l'autòpsia la que determinarà la causa de la mort.

stats