Accident de globus

Moren dues turistes catalanes i tres més resulten ferides en un accident de globus a la Capadòcia

Les dones formaven part d'un viatge organitzat per una agència de viatges de Lloret de Mar

Albert Naya /Maria Garcia
3 min
El globus aerostàtic estavellat a la regió de Capadòcia de Nevsehir, Turquia

Estambul / GironaDues turistes catalanes han mort i tres més han quedat ferides en un accident de globus aerostàtic durant un viatge a la Capadòcia, a Turquia. L'aparell s'ha precipitat a terra quan feia un aterratge d'emergència a causa del vent que ha començat a bufar d'improvís. Les víctimes, veïnes de Lloret de Mar de 62 i 64 anys, formaven part d'un viatge organitzat per una agència d'aquesta ciutat de la Selva que havia portat almenys una quinzena de turistes (dones la majoria) a passar uns dies a aquesta zona de Turquia, segons han explicat fonts municipals. L'Ajuntament ha decretat tres dies de dol oficial i aquest vespre, a les vuit, s'ha fet un minut de silenci en record a les víctimes.

A bord del globus, en el moment de l'accident, hi havia 28 passatgers i dos tripulants. Les tres ferides també són catalanes, segons ha dit el cònsol general d'Espanya a Istanbul, Fernando López de Castro, des de l'hospital on estan sent ateses.

Unes 700 persones han participat a Lloret de Mar en el minut de silencia en solidaritat amb les víctimes i familars de l'accident a la  Capadòcia.

Les primeres investigacions apunten que l'accident s'hauria produït per una ràfega de vent inesperada. Personal de l'ambaixada espanyola a Ankara s'ha desplaçat fins a la zona per atendre els supervivents. En declaracions a la premsa turca, el responsable de l'empresa del globus accidentat, Abdullah Inal, ha culpat les víctimes de no haver-se posat en “posició d'aterratge” i ha dit que “han caigut de la cistella”. Per contra, els supervivents han declarat que en tot moment havien complet les normes d'aterratge d'emergència i que quan l'aparell ha tocat terra alguns dels passatgers n'han sortit disparats.

En declaracions a la premsa turca, el doctor de l'hospital de Nevsehir –on les víctimes són ateses–, Osman Özsoy, ha explicat que el ferit més greu ha hagut de ser operat d'urgència. El seu pronòstic és crític i té diverses "fractures a la cama, el braç i les costelles, així com lesions pulmonars i hepàtiques, amb una hemorràgia interna”. També ha declarat que la víctima ha estat operada d'urgència i continua en estat crític.

Segons fonts oficials de Nevsehir, on s'ha produït l'accident, "el globus aerostàtic amb el número de registre TC-BBR, pertanyent a una empresa privada, que s'ha enlairat de Zelve aquest matí a les 07.25 h, ha fet un aterratge forçós a les 08.50 h a la regió de Killik, localitat de la nostra província, per l'increment inesperat del vent. Tots els equips s'han desplaçat al lloc de l'accident”.

La Capadòcia és una de les destinacions turístiques més populars de Turquia per les seves muntanyes i formacions geològiques. Aquest matí, a trenc d'alba, com cada dia les desenes d'empreses que operen en aquesta regió han enlairat uns 170 globus com l'accidentat, perquè les condicions meteorològiques ho permetien. "Feia bon temps, es podia volar", ha assegurat un dels empresaris. De fet, tots els aparells han pogut aterrar sense problemes, tret del globus on anaven les víctimes.

No és la primera vegada que un globus aerostàtic té un accident en aquesta regió. L'última vegada que hi va haver víctimes mortals va ser l'any 2013 quan dos globus van topar: tres turistes de nacionalitat brasilera van morir i diversos espanyols van resultar ferits. L'accident més recent, el 2017, no va causar morts, però va acabar amb 49 ferits.

stats