Successos

Les narcollanxes guanyen terreny al delta de l’Ebre

Cau un grup que portava haixix del nord de l'Àfrica a la costa catalana

3 min
Alguns dels paquets d'haixix interceptats en l'operació.

BarcelonaA ple agost, quan les platges estan plenes de banyistes, a la cala Fonda de Tarragona, també anomenada Waikiki, hi descarregaven 68 paquets d’haixix que pesaven gairebé 2.500 quilos –amb un valor de 4,8 milions d’euros–. La Guàrdia Civil va interceptar les persones que havien desembarcat aquesta droga quan anava al darrere d’uns narcotraficants que portaven haixix del nord de l’Àfrica a la costa de Catalunya. Han detingut nou persones d’aquesta organització, ubicada a la demarcació de Barcelona, que acumulava cinc tones d’haixix per vendre a Europa i tenia diversos vehicles. Arran d’aquesta operació, la Guàrdia Civil –que ostenta la funció de policia judicial per actuar dins del mar– ha alertat que les narcollanxes van a l’alça al delta de l’Ebre.

“Això ens fa preveure que poden augmentar i tenim indicis que es poden traslladar” més amunt del litoral de Tarragona, assegura el responsable del grup de delinqüència organitzada i antidroga de la Guàrdia Civil a Catalunya, Daniel Gómez, quan parla de les narcollanxes. En declaracions recollides per l’ACN, Gómez avisa que les rutes marítimes de les embarcacions dels traficants d’haixix que venen del nord de l’Àfrica poden arribar a la costa barcelonina i gironina. El cap de la Guàrdia Civil a Tarragona, Jordi Verger, ho atribueix a “un efecte de desplaçament” pel fet que s’ha incrementat la pressió al sud d’Espanya. Per això els agents posen el focus en el muntatge de les barques que s’utilitzen per transportar grans quantitats de droga i en l’obtenció de la gasolina.

Els comandaments de la Guàrdia Civil asseguren que l’haixix “és una droga de pas” perquè el seu destí final acostuma a ser en altres països d’Europa. Expliquen que han vist que l’organització que ara s’ha desarticulat tenia vincles amb Bèlgica i Itàlia, on pensen que hi havia els compradors de l’haixix. Les cinc tones que els han requisat es vendrien per uns 18 milions d’euros a Bèlgica i per uns 14 milions a Itàlia –el valor del preu de la droga canvia a cada país–. La investigació contra aquests narcotraficants va començar a principis de l’any passat, quan en un control a l’AP-7 a Vila-seca la Guàrdia Civil va interceptar una furgoneta amb 27 paquets d’haixix. Van comprovar que la droga venia d’una partida que havia arribat amb una narcollanxa.

Més endavant es va detectar la droga a la cala Fonda de Tarragona, però aquesta vigilància, segons els investigadors, va fer que l’organització canviés d’estratègia. El grup volia traslladar el lloc de desembarcament de l’haixix al litoral de Barcelona i va intentar comprar una narcollanxa pròpia per gestionar tota la ruta marítima, tot i que cap de les opcions van resultar exitoses. També tenien un laboratori per barrejar l’haixix amb altres productes químics per augmentar el pes de la substància i obtenir més beneficis.

Sis detinguts a Barcelona

En paral·lel, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra han detingut sis persones en una operació conjunta aquest dijous a Barcelona contra el narcotràfic. Durant el dispositiu s’han fet tres escorcolls en domicilis de la zona de l’Eixample on vivien els arrestats i es guardaven les substàncies. Els agents han requisat diverses quantitats de droga.

Agents de la Guàrdia Civil durant un dels escorcolls a l'Eixample.
stats