Seguretat
Societat Successos 16/02/2023

La policia deté 61 persones cada dia a Barcelona, tot i el descens dels robatoris

La violència sexual i els atacs amb arma blanca creixen tot i la baixada general del 14,6% dels delictes respecte al 2019

3 min
Un agent dels Mossos d’Esquadra a la zona del Port Olímpic de Barcelona, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLes xifres rebaten que la situació de la delinqüència a Barcelona estigui en els nivells del 2019, un any negre per a la seguretat a la ciutat. Segons les dades que s'han presentat aquest dijous a la junta local de seguretat, els fets delictius en conjunt han caigut un 14,6% a la ciutat si es comparen les dades del 2022 (193.286) amb les del 2019. I això és, sobretot, perquè s'han reduït els furts, que encara representen un de cada dos delictes, i els robatoris (tant al carrer com en domicilis i comerços).

Augmenten, en canvi, els delictes de caràcter sexual (un 27%), la violència masclista (un 24,5% més de denúncies) i els atacs amb arma blanca. Si al conjunt de Catalunya cada dia es cometen cinc delictes amb armes blanques, a Barcelona se'n van registrar 476 amb actuació policial durant tot l'any passat, cosa que suposa un augment del 32% en tres anys. La ciutat concentra el 26% de tots els procediments amb ganivets que s'investiguen a Catalunya. L'augment d'ús d'armes blanques ja ha portat els Mossos a desplegar l'anomenat pla Daga per reduir la presència de navalles al conjunt del país. I el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, admet que el creixement "no és alarmant, però sí real".

Més dades: durant tot el 2022, entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana s'han fet 22.154 detencions, a Barcelona una mitjana de 61 al dia. I això suposa que, malgrat la reducció de delictes, les detencions només han baixat un 1% respecte a tres anys enrere, segons han remarcat els responsables policials. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que al sortir de la junta i a mode ja de final de mandat, ha agraït la feina als cossos policials i al tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha dit que les dades milloren, però que la percepció de la inseguretat com a problema es manté. La inseguretat, de fet, encara capitaneja el rànquing de preocupacions ciutadanes, segons el baròmetre. I per això, segons Colau, ara tocarà posar el focus en problemes de convivència i no tan delictius.

Durant el 2022, tots els delictes contra el patrimoni van caure un 18% de mitjana i l'únic que creix dins d'aquesta tipologia són les estafes, que augmenten un 30,7%, una tendència que es manté a l'alça des del 2019, sobretot per les estafes a través d'internet. Els furts van disminuir un 26,6% respecte al 2019, un descens que Interior atribueix en bona part al pla Tremall contra la multireincidència (cada dia de l'any passat els Mossos van detenir sis lladres que formaven part d'aquest grup de multireincidents). I també cauen els robatoris amb força (-19,1%), sobretot els que tenen lloc en habitatges (-21,6%) i en botigues (-45,7%).

Més violència dins de la llar

El grup que creix, en canvi, és el de delictes contra les persones (+18,4%). I aquí destaquen els delictes de naturalesa sexual, que creixen un 27%. Durant l'any passat, es van muntar 339 dispositius a la ciutat en punts d'oci nocturn i es van potenciar itineraris segurs per protegir els trajectes des d'aquestes zones d'oci fins al metro. També creix la violència en l'àmbit de la llar, i ho fa de manera més que considerable (+40,9% respecte al 2019): es passa de 1.310 fets denunciats a 1.846. I es manté la tendència a l'alça en casos de violència masclista denunciats: respecte al 2019, van augmentar un 24,5% (2.329 a 2.903). Pugen especialment els maltractaments i la violència habitual a la llar en un 58% (de 707 a 1.121), i el trencament de condemna en un 53% (de 230 a 353).

117 suïcidis

A l'hora de fer el balanç sobre la mortalitat a Barcelona, Colau ha remarcat que a la ciutat hi va haver l'any passat 11 homicidis, i que tres de les víctimes eren dones fruit de la violència masclista. I ha remarcat, també, que hi va haver 117 persones que es van suïcidar i 23 que van perdre la vida en accidents de trànsit.

Els Mossos assumiran la seguretat en la Copa Amèrica

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha aprofitat la compareixença posterior a la junta local de seguretat de Barcelona per informar que els Mossos d'Esquadra seran els reposables de la seguretat durant la celebració de la Copa Amèrica a la ciutat el 2024. El conseller ha assegurat que s'ha arribat a un acord amb el ministeri de l'Interior perquè sigui la policia catalana qui redacti i lideri el pla director de seguretat per a l'esdeveniment. També ha precisat que el director serà el comissari en cap del cos, Eduard Sallent, i el comissari Carles Anfruns serà el coordinador de seguretat de l’esdeveniment.

stats