Successos

La propaganda jihadista esquitxa Catalunya: quatre detinguts a Salt per fer d'altaveu de l'Estat Islàmic

L'operació de la Guàrdia Civil també s'ha dut a terme a Algesires, Tenerife i Almeria, amb nou detencions

2 min
Agents de a Guàrdia Civil durant l'operatiu a Salt.

BarcelonaDimarts a primera hora del matí, quan feia amb prou feines mitja hora que el sol havia sortit, una operació de la Guàrdia Civil ha despertat els veïns de l'avinguda dels Països Catalans de Salt, al Gironès. L'envergadura de l'operació, amb agents amb armes llargues, ja augurava que no investigaven un delicte menor. I aquest extrem s'ha acabat confirmant: era una operació antiterrorista. I no només afectava Salt, sinó que a la mateixa hora s'ha repetit una imatge calcada a Algesires, a Santa Cruz de Tenerife i a Almeria. Segons fonts consultades per l'ARA, s'estava investigant un grup de persones per difondre propaganda jihadista de l'Estat Islàmic, una de les dues grans organitzacions terroristes d'islamisme radical.

A Salt, la Guàrdia Civil ha detingut quatre persones i n'ha arrestat cinc més a la resta de l'Estat, segons ha pogut saber aquest diari. La Guàrdia Civil creu que aquestes persones es descarregaven propaganda jihadista de certs portals de l'Estat Islàmic i les difonia de manera intensa. Aquests continguts mostraven l'activitat del Daesh i diversos dels seus integrants.

En el dispositiu hi han participat agents del Grup d'Acció Ràpida (GAR) de la Guàrdia Civil (armats amb metralletes) a més d'agents d'investigació i efectius experts en explosius (Tedax). Cap a les deu del matí, els policies s'han endut els detinguts en un cotxe i s'han emportat material informàtic per analitzar-lo.

Dues organitzacions

Tal com expliquen fonts policials, ara mateix hi ha dues principals organitzacions terroristes de caràcter jihadista al món, que són l'Estat Islàmic (o Daesh) i Al-Qaida. La primera és ara mateix la que sembla més activa, sobretot després de la seva expansió per Síria i l'Iraq, tot i que els Mossos d'Esquadra no s'atreveixen a posar una amenaça per sobre de l'altra. Precisament, el Daesh va reivindicar l'atac recent contra un auditori de Moscou que va causar 139 morts.

stats