Successos
Societat Successos 18/04/2023

Semiesclavitzats en sis kebabs de l'àrea metropolitana: així malvivien una vintena de treballadors

La Policia Nacional ha detingut quatre persones, entre les quals l'amo dels locals, que presumptament no pagava a les víctimes i les obligava a treballar sense descans

2 min
Les mateixes víctimes van declarar que treballaven cada dia un elevat nombre d'hores, sense descansar i sense sou.

BarcelonaSense documentació ni contracte, treballant cada dia de la setmana, sense descans, en restaurants de menjar ràpid i sobrevivint dins d'aquests locals, confinats sense ventilació i envoltats de material perillós. Aquest era el calvari de les vint persones que vivien en condicions de "semiesclavitud", segons la Policia Nacional, en sis locals de menjar ràpid, de l'estil kebab, de cinc municipis de Barcelona: Mollet del Vallès, Martorelles, Parets del Vallès, Mataró i Torelló. La policia espanyola ha informat aquest dimarts de l'alliberament de les vint víctimes de presumpta explotació laboral i de la detenció de quatre persones, entre les quals el propietari d'aquests establiments, per un delicte contra el dret dels treballadors i contra el dret dels ciutadans estrangers.

El detingut com a màxim responsable s'aprofitava de la situació de necessitat i vulnerabilitat dels treballadors, quatre dels quals no tenien la documentació legal per residir i treballar a Espanya. De fet, l'arrestat no havia donat d'alta cap dels treballadors a la Seguretat Social ni els havia fet cap contracte laboral, però tampoc els pagava per les seves jornades laborals.

A més, les víctimes rebien coaccions i vivien sota l'amenaça de ser expulsats d'Espanya si es plantaven o es negaven a treballar en aquestes condicions. "Cal destacar que molts d'ells vivien al mateix local de menjar ràpid en condicions higienicosanitàries nul·les, sense ventilació i envoltats de material perillós", informa la Policia Nacional en un comunicat.

Molts malvivien al mateix local en condicions higienicosanitàries nul·les, sense ventilació i envoltats de material perillós.

La investigació es va iniciar el gener d'aquest any, després que la policia tingués constància de l'existència de diversos locals de menjar ràpid on es venen productes de tipus kebab en què el propietari estaria explotant laboralment els seus empleats. A finals del mes de març, la policia va muntar un operatiu per inspeccionar simultàniament els sis establiments, moment en què es va produir la detenció de tres encarregats i del mateix propietari, així com la identificació de les vint víctimes.

Tots ells van ser posats a disposició judicial del jutjat d'instrucció de guàrdia de Mollet del Vallès. Les mateixes víctimes van manifestar en les seves declaracions que treballaven cada dia de la setmana un elevat nombre d'hores, sense possibilitat de descansar i sense rebre cap contraprestació econòmica, sota l'amenaça que serien expulsats d'Espanya. Els quatre arrestats han quedat amb llibertat amb càrrecs.

stats