Seguretat

Simulacre d'atemptat a Sants: set falsos terroristes sembren el terror a Barcelona

Unes 500 persones, entre figurants i efectius dels cossos d'emergències, han participat de matinada en aquest assaig

5 min
Un dels falsos terroristes, estés a terra després de ser abatut.

BarcelonaSón les dues del migdia d'un dia laborable i l'estació de Sants està plena a vessar. Per l'accés sud, entren dos homes corrent amb dues armes llargues. Se senten els primers trets. Immediatament, se senten els crits de les primeres víctimes. Algunes tenen ferides superficials, però no totes han tingut la mateixa sort: hi ha persones amb orificis de bala a l'estómac, als braços i fins i tot al cor. Els Mossos d'Esquadra activen totes les alertes: Catalunya està sent víctima d'un atemptat terrorista.

En realitat, són les dues de la matinada d'aquest divendres i els dos homes armats que han començat a disparar indiscriminadament són dos agents del Grup Especial d'Intervenció (GEI) dels Mossos. Els trets són de fogueig i les víctimes que estan malferides a terra són figurants maquillats per a l'ocasió. Tot forma part d'un simulacre, "el més gran que s’ha fet mai a Catalunya sobre un operatiu antiterrorista", en paraules del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Feia mesos i mesos que es preparava (l'últim va ser el març del 2017) i entre figurants i efectius dels cossos d'emergències hi han participat unes 500 persones.

Simulacre d'atemptat a Sants

"El simulacre ha sigut un exercici amb el màxim realisme i amb l'objectiu de perfeccionar la resposta en un cas d’emergència real", ha resumit Elena. Tal era el realisme que els agents que hi han intervingut no sabien què es trobarien. Pocs minuts després dels trets, ja s'han sentit sirenes. Els primers que han arribat han sigut agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos. Al vestíbul, més d'un ferit cridava “auxili!”

"A mi m'han dit que, quan em disparin, m'estiri a terra i em queixi. Crec que en teoria jo sobrevisc", explicava abans del simulacre un dels figurants. Quan els primers policies han entrat al vestíbul, s'han tornat a sentir trets. "Un agent ferit", comuniquen per la ràdio. Una bala dels terroristes ha impactat contra la cama d'un mosso, que s'estira a terra. Els altres el cobreixen. Finalment, han pogut abatre els dos terroristes. S'hi acosten i comproven que no tenen pols.

A la porta ja hi ha agents d'ordre públic dels Mossos (ARRO) amb armes llargues preparats per entrar. Es posen en filera. Al final de la cua hi ha diversos metges del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) protegits amb armilles antibales i casc. "Zona assegurada", comuniquen. Comencen a evacuar els ferits. A fora, ja s'està muntant una carpa per atendre'ls. Els serveis sanitaris no només es trobaran amb unes ferides de cera fetes per unes maquilladores.

Cada ferit porta un cartell amb un color: vermell (crítics), groc (greus), verd (lleus). A darrere de cada cartell, hi ha els seus símptomes. "No m'han dit si moriré", explica un segon figurant. Ell ha rebut l'impacte d'una bala a l'abdomen i el seu cartell és vermell. No té pols perifèric i amb prou feines pot respirar. Ha portat una samarreta vella sabent que la tacarien de falsa sang i l'estriparien perquè es veiés la ferida de bala.

Les dues persones que simulaven ser els terroristes a l'exterior de Sants.
Una persona que simula estar ferida al simulacre d’atemptat terrorista a l’estació de Sants a Barcelona.
Una agent dels Mossos durant el simulacre d'atemptat.

Quan a classe van preguntar si volien participar en el simulacre, ell va aixecar el braç. Quan van demanar qui volia ser ferit molt greu, el va aixecar de nou. "Volia que m'atengués el SEM", diu. Els 250 figurants són alumnes del grau d’emergències sanitàries dels instituts Alexandre Satorres, Francesc Ferrer i Guàrdia, La Guineueta i Les Vinyes; del grau en seguretat de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI), i del grau en seguretat de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).

"He demanat que em taquessin amb més sang la samarreta, per semblar més realista", comentava abans del simulacre una figurant. Confessa que està nerviosa perquè no sap en quin moment l'atacaran. Abans del simulacre, ja té el front sagnant. "Han tardat només deu minuts a fer-ho", comenta. Molt abans que comencés el fals atemptat, alumnes del grau de caracterització i maquillatge professional de l’Institut Salvador Seguí ja estaven maquillant els figurants.

En el fons, ningú sap si ha mort. Les víctimes mortals no eren persones, sinó ninots dels Bombers de Barcelona. Quan els cossos d'emergència han aconseguit evacuar el vestíbul, arriben dues males notícies per la ràdio: un dels terroristes, que s'ha quedat al cotxe i no ha entrat a Sants, ha fugit. A més, hi ha la sospita que dos terroristes més podrien ser a l'estació. Per al primer front, els Mossos activen l'operació Gàbia a la ciutat. El segon no han pogut evitar que els esclatés a les mans: es tornen a sentir trets ("prou reals", comenta un policia) i aquests no venien dels Mossos.

Just per l'altra punta de l'estació, dos homes amb armes llargues han obert foc. Arriba la Brimo. Es tornen a situar en filera (internament en diuen xurros) i aconsegueixen abatre els altres dos terroristes. "Un porta una armilla que podria ser explosiva", se sent per la ràdio. És el torn de la unitat canina, que ja és a l'exterior de Sants. Un mosso apunta amb un làser el cadàver del terrorista. El gos s'hi apropa i l'olora. Després, seu. Això és un senyal: està dient que allò podrien ser explosius reals.

Moment en què un agent dels Mossos dispara a un dels terroristes.

Entra en joc la unitat Tedax dels Mossos. Primer, un robot s'acosta al cadàver. Porta una càmera que permet als agents veure quin tipus d'explosiu és i si el poden desactivar. Ho veuen viable i s'hi acosta un mosso protegit de dalt a baix menys a les mans (haurà de manipular cables). Al braç, hi porta un inhibidor de senyal perquè la bomba no s'activi per control remot. Mentrestant, a l'exterior de l'estació desenes d'efectius del SEM estan atenent els ferits. L'agent Tedax aconsegueix desactivar l'explosiu. En aquest moment, entra un nou missatge per la ràdio: el terrorista fugat hauria agafat el metro fins a Fabra i Puig i allà hauria robat un cotxe. S'intentava escapar en direcció nord.

No hi ha temps per relaxar-se. Mentre l'operació Gàbia s'estén pel Maresme, arriba una nova informació: hi hauria més persones armades a les andanes i estarien dins d'un tren amb ostatges. Ara és el torn dels GEI, que accedeixen a les andanes per l'escala d'incendis. Abans d'entrar al vagó, disparen: han abatut un altre terrorista, el cinquè. A dins del tren aconsegueixen neutralitzar i detenir l'últim, el sisè. Només en falta un i l'arresten al cap de pocs minuts.

A Tordera, un control (real) que s'ha activat per l'operatiu Gàbia detecta el cotxe del terrorista i el para. En total, l'atac s'ha saldat amb una desena de morts civils, 72 persones afectades, cinc terroristes abatuts, dos de detinguts i un policia ferit. Davant la complexitat del simulacre, tant fonts de la conselleria d'Interior com dels Mossos d'Esquadra parlaven aquesta matinada d'èxit. S'han detectat errors que serviran per aprendre, però, en termes generals, tot ha sortit segons el previst.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, aquest divendres a l'estació de Sants.
Serveis d'emergència durant el simulacre d’atemptat terrorista.
Un simulacre d’atemptat terrorista a l’estació de Sants a Barcelona el 27 d’octubre del 2023.
stats