Successos

Tres assassinats en menys d'una hora: 95 anys de presó per a l'autor del triple crim de Ciutat Vella

L'Audiència de Barcelona descarta que el condemnat patís cap malaltia mental o que estigués drogat

3 min
Vista del judici, celebrat a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaTot va passar entre les tres i les quatre de la tarda del 20 de gener del 2020 a Barcelona, en tres punts separats per 800 metres de distància. En menys d'una hora un home de 29 anys va agredir tres persones. Dues van morir aquella mateixa tarda i la tercera va morir dos dies després a causa de les ferides. Ara l'Audiència de Barcelona ha condemnat l'agressor del triple crim de Ciutat Vella, d'origen suec, a 95 anys de presó.

El primer dels assassinats, pel qual el detingut ha estat condemnat a 25 anys de presó, el va cometre cap a les tres de la tarda. La víctima, que era a casa seva, al carrer Portal Nou de Barcelona, era un home que va rebre 254 ferides d'arma blanca. Després de ferir-lo, l'assassí el va degollar i el va ofegar posant-li una bossa al cap fins que el va asfixiar. Abans de marxar del pis, l'assassí va robar diversos objectes personals, les claus del pis i les de la moto de la víctima i va calar foc al domicili per destruir les proves del crim.

Per l'incendi provocat –va encendre dos focs, un al dormitori i l'altre al menjador–, l'assassí ha estat condemnat a 14 anys de presó. I a cinc més pel robatori. Per fugir del lloc dels fets el criminal es va despenjar per la façana de l'edifici i, fins i tot, va rebre l'ajuda d'un veí que creia que l'home estava salvant-se de l'incendi que ell mateix havia causat.

El segon crim va ser només 15 minuts després del primer. En aquest cas la víctima va ser una veïna de 72 anys d'un immoble del carrer de l'Arc de Sant Vicenç, a 600 metres de l'escenari del primer crim. L'assassí va abordar la dona al portal del seu edifici, li va donar diversos cops al cap i va estrènyer-li el coll amb força. L'àvia va morir a causa dels traumatismes cranials i de l'asfíxia. Després de matar-la, el condemnat també li va robar el moneder, el mòbil, les ulleres, el rellotge i les claus i va fugir del lloc dels fets. Per aquest cas, el condemnat ha rebut una pena de 20 anys de presó per assassinat i de quatre anys per robatori amb violència.

Cap a tres quarts de quatre, pocs minuts després del segon crim, l'assassí va fer caure un motorista per robar-li el vehicle i va anar a una botiga d'espardenyes situada al carrer del Bisbe. Un cop allà, va entrar a l'establiment amenaçant dos botiguers amb un ganivet de grans dimensions, però va acabar marxant.

Els tres punts on van tenir lloc les agressions del triple crim

La tercera víctima, el periodista David Caminada, treballador de l'Ajuntament de Barcelona, la va abordar al mig del carrer Paradís 55 minuts després del primer atac. L'agressor va intentar robar-li el maletí que duia amenaçant-lo amb una arma blanca. Com que va veure que l'home s'hi resistia, li va clavar dues ganivetades al pit que el van matar dos dies després de l'agressió. El condemnat ha rebut una pena de 14 anys de presó per l'homicidi i de tres anys més per intent de robatori amb violència. Durant aquesta tercera agressió, un company de feina de Caminada va intentar ajudar-lo i l'assassí també el va agredir. Dos testimonis de l'atac van perseguir l'ara condemnat mentre fugia fins a la plaça Sant Jaume, on va acabar detingut.

1,2 milions d'euros d'indemnització

Entre les proves que el jutge ha valorat per declarar culpable l'acusat hi ha diversos vídeos, imatges de seguretat i testimonis que certifiquen que van veure l'home als escenaris on es van cometre els tres crims. Quan el van arrestar li van trobar un post-it amb l'adreça de la primera víctima i objectes personals seus i de la segona víctima mortal. A més, a les vambes i la roba del condemnat hi havia restes de sang i ADN compatibles amb el de les víctimes.

En total, l'acusat està condemnat per 11 delictes d'assassinat, homicidi, incendi, lesions, robatori amb violència i amenaces. El magistrat ha descartat que l'home patís cap malaltia mental ni que estigués actuant sota l'efecte de les drogues. A part de la pena de presó, el jutge també ha imposat el pagament d'una indemnització d'entre 50.000 i 300.000 euros a set familiars de les víctimes, unes quantitats que juntes sumen més d’1,2 milions d’euros.

stats