Successos

Un helicòpter evacua amb èxit els tres excursionistes rescatats al Pallars Sobirà

Una ambulància els ha traslladat des de la base de Tírvia fins a l'Hospital de Tremp

2 min

BarcelonaEls tres excursionistes rescatats pels Bombers de la Generalitat al Pallars Sobirà ja són a l'hospital després que un helicòpter dels GRAE els hagi pogut evacuar. El han portat fins a la base de Tírvia i allà una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques els ha traslladat a l'Hospital de Tremp. El rescat es va produir diumenge i dos d'ells patien hipotèrmia greu. Però la boira impedia que l'helicòpter els evacués i han hagut de passar la nit en un refugi acompanyats d'un metge i efectius dels GRAE. Aquest dilluns al migdia, la boira s'ha esvaït i les condicions meteorològiques han permès rescatar-los.

Amb els excursionistes a l'hospital, es tanca un dels rescats més complicats de l'any. Els tres senderistes feien l'anomenada ruta de la Porta del Cel, que transcorre a banda i banda del Pirineu. Quan eren a la zona de Certascan els va enxampar un temporal de pluja, vent i boira. A més, feia fred: a la cota 3.000, segons informen els Bombers, estaven al voltant dels zero graus. Un dels tres excursionistes va poder baixar caminant fins al refugi de Certascan, on va avisar el guarda. Va ser llavors quan es va engegar una operació dels Bombers que va implicar una trentena d'efectius.

L'alerta va arribar diumenge a les 14.31 hores i, d'entrada, es va enlairar un helicòpter des de la Seu d'Urgell. Però no va ser possible que s'aproximés a la zona pel vent i la boira. L'helicòpter va descarregar bombers a uns 2.000 metres d'altitud, a uns 200 metres per sota del refugi. Aquests bombers van haver de fer caminant pràcticament 800 metres de desnivell positiu fins a trobar els dos ferits, a les 16.30 hores aproximadament.

Eren a 2.600 metres d'altitud i tots dos presentaven signes d'hipotèrmia. Un d'ells va poder caminar fins al refugi. Van trigar quatre hores a arribar-hi i un metge els va assistir. El segon, amb hipotèrmia greu, va perdre la consciència, però el metge del Sistema d'Emergències Mèdiques el va poder estabilitzar. La nit l'han passat al refugi a l'espera que l'helicòpter els pogués rescatar. A primera hora d'aquest dilluns el pronòstic no era bo: continuava bufant molt el vent i hi havia boira. A les 13 hores aproximadament, el temps ha donat una treva i els han pogut evacuar.

stats