Incendi

Tres focs i una falsa alarma en una tarda: l'incendi de Mont-roig podria ser intencionat

Aquesta és la principal hipòtesi per explicar l'origen d'un foc que va cremar 12 hectàrees però va obligar a evacuar una urbanització

3 min
Els Agents Rurals investigant les causes de l'incendi de Mont-roig del Camp.

BarcelonaL'incendi que aquest dilluns a la nit ha cremat molt a prop de diverses urbanitzacions de Mont-roig del Camp ha sigut extingit aquest dimarts pels Bombers de la Generalitat, que han aconseguit que no sobrepassi les 12 hectàrees afectades. Va ser un foc, però, que va preocupar, i molt, els equips d'extinció. Va començar a les 21.37 h i va avançar molt ràpidament, a un quilòmetre per hora, empès per ratxes de 70 quilòmetres per hora de vent de mestral. Hi havia un altre factor que encara ho complicava més tot: la zona de Mont-roig estava en màxim risc d'incendi i la vegetació estava molt seca. Era un dels pitjors dies de l'any perquè hi hagués un foc i, després de les primeres indagacions, tot apunta que algú el va provocar intencionadament.

Segons fonts coneixedores de la investigació dels Agents Rurals, a hores d'ara una de les primeres hipòtesis és que un piròman va encendre la primera espurna molt a prop de la carretera T-310. Les indagacions es troben en un moment inicial, però està pràcticament descartat que fos una causa natural (com un llamp) perquè no va ploure. Un dels elements que fan sospitar que va ser intencionat són els avisos de tres focs més la mateixa tarda i per la mateixa zona. Una de les hipòtesis, doncs, és que el presumpte autor ho anés intentant en diverses ocasions fins que finalment aconseguís encendre un foc gran, fins al punt que una seixantena de persones van ser evacuades i algunes d'elles han dormit en hotels de Mont-roig. Totes eren de la urbanització Les Planes.

Segons fonts consultades per l'ARA, el primer incendi es va declarar precisament a la urbanització Les Planes a les 13.26 hores. Hi van anar cinc dotacions dels Bombers, que el van apagar al cap de poca estona. Aquest primer incendi es va originar a uns dos quilòmetres del que finalment es faria gran a la nit. Sense treva, un minut més tard de l'avís del foc a Les Planes, a les 13.27 h, un conductor va trucar als Bombers i els va dir que hi havia un foc a tocar de la carretera T-232, concretament al quilòmetre 0,8. Aquest nou incendi estava a menys de deu minuts en cotxe del primer. Hi van anar dues dotacions dels Bombers, i també el van apagar ràpidament.

Semblava que la marató de petits focs havia acabat, però a les 21.37 h es va declarar un nou incendi, i aquest sí que era el gran. Els Bombers encara hi treballen amb una desena de dotacions després d'haver-hi estat amb una trentena durant tota la nit. A més, ni 10 minuts més tard que s'hagués declarat aquest tercer incendi, al telèfon d'emergències 112 va entrar una nova trucada alertant d'un nou foc. Cremava un solar al carrer Formentera de Miami Platja, a uns deu quilòmetres de l'incendi que preocupava els Bombers. Després d'unes gestions, els Bombers van comprovar que el foc en aquell solar de Miami Platja era inexistent i havia sigut una falsa alarma. Així, van poder posar tots els seus esforços al tercer incendi, que van atacar amb "contundència" per la possibilitat que s'escampés per urbanitzacions i van aconseguir controlar al cap de cinc hores.

"De seguida el foc es va fer enorme", apunta l'alcaldessa accidental de Mont-roig del Camp, Yolanda Pérez. Tot i que en un principi els Bombers van ordenar només el confinament dels veïns de Les Planes, l'Ajuntament i la Policia Local van decidir començar a evacuar-los per prevenció. "Millor pecar de massa que de massa poc", afegeix. Cap a les dues i mitja de la matinada, els evacuats van poder tornar a casa. Alguns, però, abans van prendre la decisió d'anar a dormir en algunes habitacions d'hotel buides que el consistori havia gestionat. Ara els veïns respiren alleujats després d'una nit "molt llarga", en què han vist "les flames molt a prop". Amb molt de vent, sequera, sense unitats aèries i de nit, apunten des de Bombers, aquest incendi es podria haver complicat molt.

Punt d'origen

La tasca d'investigar l'origen del foc depèn dels Agents Rurals, que ja estan treballant sobre el terreny. Abans de determinar la causa, apunten des del cos, cal delimitar el punt exacte on ha començat el foc. En aquesta zona, afegeixen, és on les cendres solen explicar com han començat a cremar. Ara els Agents Rurals estan duent a terme aquesta tasca al costat de la carretera T-310 i afegeixen que encara és d'hora per determinar una causa exacta. Sigui com sigui, i veient el context dels quatre focs en una tarda, guanya força la hipòtesi que fos intencionat.

stats