Societat 06/12/2014

El supertifó Hagupit obliga a evacuar 600.000 persones a les Filipines

Es preveu que la tempesta arribi diumenge, però les pluges abundants i el fort vent ja afecten diverses zones del país

Efe
2 min
Milers de ciutadans de les Filipines marxen de casa per l'amenaça del tifó Hagupit / EFE

ManilaEl supertifó Hagupit, acompanyat de vents sostinguts de 185 quilòmetres per hora i ràfegues de fins a 220, tocarà terra diumenge a Filipines, on almenys 600.000 persones ja han estat evacuades, segons han informat avui les autoritats del país. L'últim butlletí de l'Agència Meteorològica de Filipines (PAGASA) estableix que Ruby, el nom local del tifó, es mou cap al país a una velocitat de 13 quilòmetres per hora, que arribarà a la regió central a primera hora de diumenge -enlloc d'aquest dissabte com es va pronosticar en un primer moment- i trigarà més de tres dies a travessar l'arxipèlag.

Veïns de la localitat de Basey, a Samar, han confirmat a la televisió local ANC que forts vents i abundants pluges afecten ja a la zona, tot i que el tifó es troba a 180 quilòmetres de la costa oriental filipina. Els meteoròlegs preveuen, segons les últimes dades, que Hagupit no seguirà la mateixa ruta que Haiya recórrer al novembre de 2013 i que va causar 6.300 morts i milions de damnificats, sinó que copejarà lleugerament més al nord i passarà per primer les províncies de Samar Oriental i Samar del Nord.

PAGASA va advertir de la possibilitat que es produeixi una maror ciclònica d'uns sis metres d'altura en les zones més amenaçades, de manera que els edificis d'un sol pis podrien quedar afectats. El tifó Hagupit passarà a només 130 quilòmetres de Manila la tarda de diumenge, per la qual cosa s'esperen intenses precipitacions a la capital filipina, on resideixen 12 milions de persones.

Per la seva banda, l'Agència de Gestió i Reducció de Risc de Desastres de Filipines ha informat que s'ha completat l'evacuació a les zones costaneres de la localitat de Borongan, cap a on es dirigeix el tifó. Les autoritats han declarat l'alerta 3 -d'un màxim de 4- en vuit províncies, han tancat nombrosos ports pel mal estat de la mar i han cancel·lat almenys 90 vols nacionals i internacionals.

Les agències governamentals i les ONG treballen a contrarellotge en l'evacuació de ciutadans i distribució de material d'ajuda humanitària, una operació logística difícil en aquest arxipèlag format per més de 7.100 illes. El cap de la Creu Roja espanyola a les Filipines, Roger Alonso, ha explicat a EFE que han distribuït material d'ajuda humanitària a les localitats estratègiques de la zona que previsiblement es veurà afectada.

El representant de la Creu Roja apunta que l'"efecte Haiya" facilita les seves operacions. "Abans costava més que la gent deixés les seves cases, però ara, després del pas de Haiya fa un any, els habitants són conscients dels efectes que pot tenir un tifó i evacuen de forma voluntària", ha dit Alonso. Hagupit afectarà uns 4,5 milions de persones quan entri a l'arxipèlag filipí, segons càlculs de l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris. Entre 15 i 20 tifons recorren tots els anys Filipines durant la temporada plujosa, que comença generalment al juny i conclou al novembre.

stats