Societat 19/01/2015

El Suprem avala la retallada del sou dels professors de les escoles concertades

La mesura es va aplicar el juny de 2010 en el marc del primer pla d'austeritat del Govern davant l'inici de la crisi

Europa Press
2 min
L'escola concertada Menéndez Pidal, a la Vall d'Hebron de Barcelona, tanca les portes el curs que ve, després de 50 anys de vida.

BarcelonaEl Tribunal Suprem (TS) ha avalat la retallada del salari dels professors de les escoles concertades a Catalunya que es va aplicar el juny de 2010 de forma anàloga a la reducció del salari dels docents funcionaris, en el marc del primer pla d'austeritat del Govern davant l'inici de la crisi.

En dues sentències, a les quals ha tingut accés Europa Press, el Suprem dóna la raó a la Generalitat i rebutja el recurs contenciós administratiu interposat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per patronals de l'escola concertada, associacions de professors de la concertada i sindicats.

Les escoles concertades van impugnar la resolució dels mòduls econòmics dels concerts educatius de despesa de personal, que fixa aquesta retallada, en el marc del decret llei 3/2010, de mesures urgents de contenció de la despesa i en matèria fiscal per a la reducció del dèficit públic. Demanaven la nul·litat d'aquesta resolució perquè "infringeix el principi de no-discriminació per la reducció de les bases de cotització als professors dels centres concertats" en relació amb els funcionaris docents i el personal laboral de l'administració pública, i conculca el principi de confiança legítima.

El Suprem afirma que, tot i que s'accepti "a efectes polèmics" l'existència d'una fallida del principi d'igualtat, aquesta fallida no determinaria l'aplicació del règim previst per al personal de societats mercantils a altres empleats diferents, sinó exclusivament la nul·litat de l'excepció per a aquell col·lectiu, la qual cosa en cap cas provocaria el que defensa la demanda.

Un dels recursos va ser presentat per l'Agrupació Escolar Catalana (Aec); l'Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya; la Confederació de Centres Autònoms d'Ensenyament; la Catalana de Centres d'Ensenyament; la Cristiana de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (CCAPAC); la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Escoles Lliures de Catalunya (Fapel); l'Associació de Professors de les Escoles Cristianes de Catalunya (APECC), i la Federació d'Ensenyament de la USOC, a més de la UGT en un recurs a part.

stats