SOCIETAT
Societat 25/04/2013

Tancades i debats a centres educatius en una jornada reivindicativa contra les retallades i la Lomce

Amb el lema '25A Pren el teu centre', docents, alumnes i famílies organitzen més de 400 accions arreu del territori

Acn
2 min
El curs ja va arrencar amb to reivindicatiu. El primer dia de classes, molts centres van aprofitar per protestar contra les retallades.

BarcelonaDiverses agrupacions i associacions de pares han organitzat aquest dijous a la tarda més de 400 accions per defensar l'escola pública i de qualitat. Les escoles, doncs, no han tancat les portes a partir de les cinc de la tarda, sinó que les han obert a tots els qui han organitzat debats, actes, taules rodones, cassolades, activitats lúdiques i, en alguns casos, tancades nocturnes per demostrar l'oposició de la comunitat educativa a les retallades i la Lomce. La protesta és contra les mesures imposades per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i les possibles noves retallades que s'aplicaran aquest 2013, així com també contra la llei Wert, que entre altres aspectes, ataca l'escola catalana. Els hashtags #25APrenelteucentre, #setmanagroga, #assembleagroga o #25Atancades han pres força aquests dies en la setmana de lluita per l'educació pública de Catalunya que ha impulsat el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), el moviment que agrupa associacions de pares i mares, moviments de renovació pedagògica, sindicats de docents i sindicats d'estudiants.

Aquest dijous, la protesta s'ha traslladat a dins dels centres en horaris no lectius, és a dir, a partir de les cinc de la tarda. Per això, s'han organitzat tot tipus d'iniciatives, fins a 400, a escoles i instituts d'arreu del territori. La intenció d'aquestes tancades és demostrar l'oposició de la comunitat educativa a totes les mesures de retallades del Govern i que, segons el MUCE, suposa fer de Catalunya capdavantera a retallar recursos en l'educació pública.

A més, les tancades, que compten amb diferents activitats com ara xerrades i debats sobre la situació de l'educació pública, cassolades, projeccions de documentals, conferències i sopars populars, es dóna un paper important a l'oposició a l'avantprojecte de reforma de la llei d'educació que està impulsant el ministre Wert i que des del MUCE consideren retrògrada perquè suposa ''un salt enrere'' a temps predemocràtics. D'aquest text, la comunitat educativa en critica que posa en qüestió la universalitat del dret a l'educació, que potencia la segregació, que ignora les directives europees en matèria de corresponsabilitat educativa, i ataca l'escola catalana i la immersió lingüística.

El MUCE fa una crida també a la participació aquest diumenge, 28 d'abril, a la manifestació a Barcelona en contra de les retallades, i convoca el Bloc d'Educació al Passeig de Gràcia-Aragó. També s'ha sumat a la vaga general d'educació, d'àmbit estatal, contra la Lomce convocada pel 9 de maig.

stats