NOU MODEL DE SALUT
Societat 31/08/2011

Almenys 46 centres d'atenció primària deixen de fer urgències nocturnes a partir d'aquest dijous

Dels 185 CAP que presten atenció durant 24 hores, la meitat (96) modifiquen a partir d'aquest 1 de setembre el seu horari com a part del nou pla d'ordenació de les urgències. D'aquests, 46 tancaran a les nits. Els veïns de les poblacions afectades, com Breda o Tarragona, ja preparen mobilitzacions.

Lara Bonilla
1 min
Davant el CAP de Viladecavalls s'ha reunit un centenar de veïns però els Mossos no s'han presentat / @ermen72

BarcelonaArriba el setembre i comencen a tancar les urgències nocturnes d’una vintena de centres d’atenció primària (CAP) que se sumen als 25 que des d’aquest estiu ja no obren a la nit i això ha revifat les protestes ciutadanes contra les retallades. En total, dels 185 centres que fan atenció continuada durant tot el dia, 96 modifiquen el seu horari (46 tanquen a la nit i 50 redueixen l’horari diürn, la majoria durant el cap de setmana). Aquesta nova ordenació va començar a aplicar-se al juliol i està previst que acabi a l’octubre, pel que no es descarta que al llarg del mes s’incorporin més CAP.

El departament de Salut sosté que l’ordenació de l’atenció urgent respon a criteris d’eficiència. Els nous horaris ja comencen a aplicar-se aquest mateix dijous en molts centres. A Tarragona, per exemple, tancaran la meitat dels serveis d’urgències nocturnes dels CAP. De 25 que n’hi ha, en tanquen 12. I a Girona en tanquen 11. Els veïns ja han començat a preparar mobilitzacions que se sumen a les tancades que s'han fet als CAP del Vallès durant aquest estiu. A Breda, els veïns s'han reunit en assemblea aquest dimecres al vespre i han decidit fer talls de carretera aquest dissabte com a mesura de protesta. I a Tarragona, la Plataforma Ciutadana per la Defensa dels Drets Públics i el moviment Acampada de Tarragona han anunciat concentracions de protesta i tancaments a tres centres d'atenció primària.

stats