Societat 13/07/2011

Tancar una porta, obrir finestres

Marta Salicrú
4 min
Sílvia Pérez Cruz, Marta Robles, Lisa Bause i Isabelle Laudenbach

Diuen que quan es tanca una porta s'obre una finestra, i així serà per al quartet de flamenc femení Las Migas. La cantant Sílvia Pérez Cruz deixa el grup, i divendres l'amfiteatre del Grec serà el marc de l'últim concert a Barcelona de la formació original, que completen Isabelle Laudenbach, Marta Robles i Lisa Bause. Però a l'agost Las Migas inicien una nova etapa amb la cantaora Alba Carmona en substitució de Pérez Cruz. "Si AC/DC van poder continuar sense Bon Scott [el cantant original] -es pregunta Diego Ruiz, del Taller de Músics-, per què no Las Migas?"

"Han estat un dels grups més renovadors del flamenc amb base a Catalunya", afirma Ruiz des del Taller, que gestiona la contractació de Las Migas a casa nostra. "Les seves procedències -Palafrugell, la Bretanya francesa, Sevilla i Berlín- els han permès, agafant el flamenc com a base i el mestissatge com a rutina, donar una volta de cargol al gènere. Han sabut fer un flamenc mediterrani capaç de convocar un nou públic que mai no havia anat a un concert de flamenc, i que, acostant-se a Las Migas, han acabat escoltant fandangos, buleries i rumbes amb frescor mediterrània". "Hem creat un estil propi -admet Sílvia Pérez Cruz-, i això és molt maco, i ho hem fet les quatre. Me'n sento super- orgullosa". Tot i això, fa uns mesos va decidir que el seu temps al grup havia acabat.

Com deixar una relació d'amor

"La vida són etapes, i aquesta ja ha arribat allà on havia d'arribar. S'ha de deixar que les coses volin -diu Pérez Cruz-. Amb Las Migas hem estat set anys i mig, però ha arribat un moment en què al grup li va molt bé i tot plegat s'ha tornat incompatible. El temps és limitat i si haig de triar prefereixo el meu projecte personal". Parla tant de les col·laboracions amb Javier Colina, Toti Soler i Refree, com del debut en solitari amb composicions pròpies que està enregistrant amb aquest últim. "I elles han de poder tirar endavant".

La dificultat de compaginar Las Migas amb les altres facetes de la seva versàtil carrera ha estat un dels principals motius a l'hora de prendre una decisió que per a Sílvia Pérez Cruz ha estat "molt dura". "És com deixar una relació d'amor", afirma. També reconeix que no ha estat l'únic. "M'agrada ser als llocs amb molta il·lusió, no quedar-m'hi per inèrcia, perquè vagin bé les coses i prou -explica-. En un grup t'has d'entendre molt bé i quan estàs d'acord és molt xulo, però quan no és dur. Hi ha hagut èpoques difícils".

La ruptura tampoc ha estat fàcil per a Las Migas. "Quan la Sílvia ens va dir que marxava va ser dur -admet Isabelle Laudenbach, guitarra-, però de seguida vam entendre que era la decisió que havia de prendre. Ella està fent el seu camí i li va molt bé, així que no tenia gaire sentit que continués amb nosaltres".

Com afectarà Las Migas la marxa de la Sílvia? "Dir que no els afectarà seria negar el que és innegable -afirma Diego Ruiz-. Però quan ens van comunicar la notícia vam pensar que el grup havia de continuar perquè nosaltres havíem venut Las Migas com un concepte, flamenc mediterrani i modern en femení, no com el grup de Sílvia Pérez Cruz. Las Migas són quatre persones". "Primer va tocar decidir si seguíem amb el grup -recorda Laudenbach-, i després va tocar pensar en cantants. Al principi volíem buscar una altra Sílvia, però això era molt difícil de trobar", riu. Fins que van pensar en Alba Carmona, amb qui havien coincidit a l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc).

Carmona (Barcelona, 1984), llicenciada en grau superior de música com a intèrpret de cant flamenc -va ser la primera de rebre aquest títol per l'Esmuc-, havia col·laborat diverses vegades amb elles: va gravar els cors al debut del quartet, Reinas del matute (2010), i fins i tot havia substituït Pérez Cruz alguna vegada en directe quan ella va ser mare. "És una persona pròxima, amiga nostra i, com li passa a la Sílvia, la seva veu té una aura increïble, tot i que molt diferent. Volíem fer un canvi, perquè hauria estat una mica estrany buscar una còpia". "Serà un grup diferent segur", afirma Joan Mas, del grup Mas i Mas, que ha tingut tant Las Migas com Alba Carmona a la sala Tarantos i al Mas i Mas Festival. "Però pot funcionar bé sense la Sílvia, perquè totes quatre tenen una enorme personalitat. El grup no era només la Sílvia, ningú és imprescindible. Serà una nova etapa".

"Vam voler treballar amb l'Alba precisament perquè la seva veu és molt diferent de la de la Sílvia -explica Isabelle Laudenbach-. I com que és molt més flamenca, això ens permet fer un repertori amb cançons menys flamenques, perquè si fem cançons flamenques, amb veu flamenca i arranjaments flamencs, faríem flamenc i punt, i ens allunyaríem una mica de la nostra línia. Triant cançons no flamenques ens n'anem cap a una banda que ens agrada molt a totes, molt original". "La intenció és mantenir el segell de Las Migas -diu la nova adquisició, Alba Carmona-, tot i que la meva manera de cantar s'acosta més al flamenc tradicional". I després de mesos assajant, diu Isabelle: "Ja et puc dir que el que fem encara sona a Las Migas".

La resposta a la incorporació d'Alba Carmona ha estat entusiasta, començant per la mateixa Sílvia Pérez Cruz. "M'al·lucina, l'Alba és una cantaora de veritat -diu-. Té una veu preciosa i capacitat per fer el que vulgui". Joan Mas només té paraules bones per a ella: "Sóc fan de l'Alba. No s'assembla en res a la Sílvia i això està molt bé, el seu flamenc racial pot aportar molt a Las Migas. És la millor substituta que podien trobar, perquè també té molta personalitat".

Alba Carmona s'estrenarà en directe amb Las Migas a Catalunya el 5 de novembre a la Fira de la Mediterrània de Manresa. Però abans, a Sílvia Pérez Cruz li queda el concert al Grec, el seu comiat del grup a Barcelona, per al qual ja no queden entrades, un concert el 24 de juliol a la festa major de Canovelles, l'últim a casa nostra, i un a Nuremberg el 29 de juliol. "En set anys hauríem pogut anar a Alemanya perquè la Lisa és d'allà, i hem tocat a Sevilla, a França, i a Palafrugell també, però allà mai ens havia sortit cap concert -diu Sílvia Pérez Cruz-. L'altre dia rèiem, amb la Lisa, que l'últim concert fos a Nuremberg. Serà un comiat solitari amb gent que no ens coneix de res".

.

stats