Societat 12/02/2013

El govern espanyol fa marxa enrere i rebaixa les taxes judicials

Ruiz-Gallardón anuncia la rebaixa d'algunes de les taxes, seguint la demanda de la Defensora del Poble

Ara
2 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, aquest dimarts al Congrés dels Diputats / EFE / JUANJO MARTÍN

BarcelonaEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha anunciat aquest dimarts que l'executiu del PP assumeix les recomanacions de l'informe de la Defensora del Poble i, per tant, reduirà, com suggereix aquesta institució, la quantia de algunes taxes judicials que ja estan en vigor. En concret, s'introduiran "modulacions a la baixa" en les quanties fixes i variables en primera instància, civil i contenciós administratiu, es rebaixaran les taxes en funció de la capacitat econòmica per persones jurídiques i en execucions arbitrals de consum, i se suprimiran en processos d'execució hipotecària quan afectin a l'habitatge habitual.

Gallardón, en declaracions als periodistes al Congrés dels Diputats, ha considerat "molt enriquidora" la tasca de la Defensora del Poble, Soledad Becerril, que ha demanat l'opinió d'experts, i "ha vist més i millor" que el Ministeri de Justícia. El Govern central estudia ara la fórmula que s'utilitzarà per introduir els canvis que demana la Defensora del Poble, i per anticipar l'entrada en vigor d'algunes de les modificacions que ja contemplava la Llei de Justícia Gratuïta, que s'està tramitant al Congrés.

Les modificacions previstes, segons Gallardón, segueixen els principis d'aquest nou projecte en tramitació, que avala la Defensora del Poble i que persegueixen que el sistema de finançament de la justícia gratuïta no sigui suportat només pels contribuents, sinó que també recaigui en els litigants.

Després d'insistir en la important del "paper institucional" de la Defensora del Poble, Gallardón ha explicat que s'articularan els procediments legals adequats per introduir les modificacions que proposa per a supòsits concrets i situacions determinades.

Uns canvis que, segons ell no deslegitimen el projecte de l'executiu de Rajoy, sinó que el "milloren", tot "consolidant" el sistema de taxes aprovat en la llei que va entrar en vigor el passat mes de novembre i que va establir una pujada generalitzada d'entre 50 i 750 euros.

stats