Societat 25/11/2013

Una nova tècnica redueix de sis setmanes a cinc dies la radioteràpia en càncers de mama

Un estudi d'oncòlegs terapèutics de Barcelona conclou que la irradiació accelerada i parcial de la mama produeix els mateixos resultats de supervivència que el tractament llarg en càncers precoços

Efe
2 min

BarcelonaUna nova tècnica d'irradiació accelerada redueix de sis setmanes a només cinc dies els tractaments de radioteràpia en càncers de mama, segons han comprovat oncòlegs dels Hospitals del Mar i l'Esperança de Barcelona. Els metges del servei d'oncologia radioterapèutica d'aquests dos hospitals han publicat un estudi a la revista 'International Journal of Radiation Oncology' que compara els resultats a 5 anys de dues tècniques per a pacients amb un càncer de mama no avançat.

La primera tècnica irradia tota la mama i s'aplica durant sis setmanes. La segona és una irradiació accelerada parcial de la mama en què el tractament es limita al teixit de la cavitat intervinguda i que pot tenir una duració de només cinc dies. "Els resultats mostren que les dues tècniques produeixen similars resultats en supervivència i estètics, tot i la diferència en la duració", ha assegurat el cap d'oncologia radioterapèutica dels dos hospitals, el doctor Manel Algara. El doctor ha ressaltat que "la irradiació accelerada té menys efectes secundaris aguts i la dosi de radiació en teixits sans és menor".

L'estudi ha analitzat 102 casos de pacients amb càncer poc avançat i que s'havien sotmès a cirurgia. La irradiació parcial accelerada es pot administrar en una sola setmana perquè permet augmentar la dosi diària.

Segons Núria Rodríguez, oncòloga radioterapèutica dels hospitals que han liderat l'estudi, la tècnica es podria posar en pràctica a la majoria de centres amb oncologia per radioteràpia, perquè "ja disposen d'unitats capacitades per fer-ho".

Les pacients que es podrien beneficiar d'aquesta d'aquesta nova tècnica són les malaltes en estadis molt precoços, amb tumors petits. S'estima que el percentatge de malaltes amb aquestes característiques és d'entre un 10 i un 20% del total.

stats