Societat 26/07/2011

Les tempestes més fortes ja afecten el Maresme, el Vallès i la Catalunya Central

Fins ara els bombers han hagut de fer 60 sortides, gairebé totes a Girona, Salt i Quart

Miquel Bernis
2 min
Cotxe atrapat a Girona aquesta tarda // ACN

BarcelonaA poc a poc els xàfecs més intensos han anat baixant de latitud, i durant les dues últimes hores han descarregat sobretot a les comarques de Barcelona. Les tempestes han deixat fins a 33 litres a Parets del Vallès, 21 a Montmeló, 19 a Premià o 17 a Vilassar de Mar. A Mataró la pluja està aigualint Les Santes, i tot fa pensar que en aquest grup de comarques on hi ha anat plovent durant les últimes hores, els xàfecs s'hi quedaran encara dues o tres hores més, encara que hi plogui de forma intermitent. Els aiguats més importants de la tarda però han caigut a les comarques de Girona, sobretot al Baix Empordà, al Gironès i a la Selva. Fins ara han caigut: 78 litres a Fornells de la Selva, 74 a Medinyà (Sant Julià de Ramis), 72 a Vilablareix, 64 de Verges, 61 a Torroella de Montgrí, entre 45 i 50 a Girona i 47 a Molló, segons dades de Meteocat i de la xarxa Meteoclimatic.

Els bombers han hagut de fer una seixantena de sortides, la majoria a Girona, Salt i Quart. Bàsicament es tracta d'inundacions a la via pública, baixos inundats, canaleres d’edificis, però cap d’aquestes incidències és important.

Meteocat té actiu un avís de situació de risc per xàfecs localment intensos a un bon grapat de comarques del nord i l'est, especialment al Ripollès, la Garrotxa, Osona, la Selva i el Vallès Oriental, on es considera més probable que hi hagi aiguats forts. L'avís és vigent fins demà al matí a la costa.

Demà el dia començarà encara amb molts núvols a la costa, i en tot cas amb el pas de les hores s’aniran obrint algunes clarianes a l’interior. Descarregaran xàfecs a les illes localment forts, i l’ambient tornarà a ser molt fresc. Dimecres, molt insegur i encara amb el paraigua a mà.

Arribarà l’estiu els pròxims dies? Doncs és cert que el temps canviant continuarà durant la segona part de la setmana, i que, de fet, dissabte hi hauria una nova tongada de ruixats força generals. Però els mapes del temps avui dibuixen una clara bossa d’aire càlid, que ja durant el cap de setmana afectaria molts sectors de la península, i que la setmana que ve podria disparar també les temperatures a casa nostra. La calor podria, doncs, arribar amb l’agost. Ho anirem seguint.

Trobareu més informació sobre la previsió a www.ara.cat/meteo.

stats