Societat 19/01/2015

Els homes tenen més feina, tot i que les dones estan més formades

Un informe elaborat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic destaca que Espanya presenta les taxes d'atur més altes entre les persones amb estudis bàsics

Ara
2 min
UNA OFICINA DEL SOC  Aturats fan cua davant de les portes d'una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya al centre de Barcelona.

BarcelonaEls homes tenen una taxa d'ocupació més alta en la majoria dels països, tot i que les dones estan més formades. Ho indica un informe presentat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) aquest dilluns a Londres. L'estudi analitza la relació entre treball i els indicadors existents de rendiment educatiu.

L'escletxa entre homes i dones va en augment com més baix és el nivell d'estudis. Així, la diferència és d'uns 20 punts en cas de tenir estudis primaris, ja que fins un 65% dels homes tenen feina per un 45% de les dones. Si es tenen en compte les persones que tenen estudis fins a l'educació terciària, l'escletxa és de 14 punts –80% d'homes amb treball i 66% de dones–, mentre que aquesta diferència decreix fins a arribar als 11 punts en cas de tenir estudis superiors. L'excepció són els Països Baixos, que tenen més dones més formades amb més feina.

Aquestes diferències de gènere no són tan notables en les taxes d'atur. Tot i així, l'OECD creu que l'escletxa existent en la taxa d'ocupació "podria ser resultat del fet que hi ha més dones que queden fora de la mà d'obra, probablement, a causa dels rols tradicionals pel que fa a la unitat familiar".

Segons destaca l'informe, entre els països de l'OECD, les persones amb millor qualificació tenen unes taxes d'ocupació més altes i, a més, en la majoria dels estats, tenen un menor risc d'estar a l'atur. No és el cas de les persones amb menys nivell d'educació, que sí que presenten més risc de trobar-se sense feina. De fet, les taxes d'ocupació per a la població adulta amb educació terciària és del 83%, mentre que baixa al 73% per a les persones amb estudis fins a l'educació terciària –aquí, batxillerat i formació professional– i fins al 55% per a les que tenen estudis de secundària.

A més a més, Espanya lidera amb Grècia i Eslovàquia les taxes d'atur més altes per a les persones amb estudis bàsics: representen més del 25%. En cas d'estudis superiors, Espanya i Grècia tornen a protagonitzar la classificació, amb una taxa del 15% o més.

stats