SALUT
Societat 21/09/2017

Un terç dels casos d’Alzheimer es podrien prevenir amb vida sana

Unes 800.000 persones a Espanya pateixen aquest tipus de demència

Lara Bonilla
2 min
Un terç dels casos d’Alzheimer es podrien prevenir amb vida sana

BarcelonaAdoptar hàbits de vida saludable és beneficiós per prevenir moltes malalties, també l’Alzheimer, del qual avui es commemora el dia mundial. Un estudi realitzat per investigadors del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, amb la implicació de la Fundació Bancària La Caixa, ha revelat que les persones que tenen més risc genètic de desenvolupar Alzheimer tenen més probabilitat de presentar anomalies vasculars al cervell. En concret, han identificat que les persones sanes portadores del gen APOE e4/e4 tenen més risc de presentar hiperintensitats de substància blanca al cervell. Aquestes hiperintensitats, que es poden detectar amb una ressonància magnètica, són més freqüents en persones d’edat avançada i, tot i que sovint no causen cap símptoma, es considera que són un factor de risc d’Alzheimer, de demència vascular i d’infart cerebral.

La relació entre l’Alzheimer i els accidents vasculars és estreta, ja que comparteixen factors de risc com el sedentarisme, la hipertensió, l’obesitat, la diabetis i el consum de tabac. Segons Gispert, la troballa és “rellevant” per conèixer els mecanismes de desenvolupament de la malaltia. A més dels factors de risc genètics, que no es poden canviar, hi ha els ambientals, sobre els quals sí que es pot actuar.

D’aquesta recerca se’n desprèn que “controlar els factors de risc cardiovascular és important per prevenir l’aparició de la demència en les persones amb més risc genètic de patir Alzheimer”, explica el cap de neuroimatge de la Fundació Pasqual Maragall, Juan Domingo Gispert. Segons diversos estudis, un de cada tres casos d’Alzheimer es podria prevenir amb hàbits de vida saludable, com ara fer exercici regularment, seguir una dieta equilibrada, no fumar, tenir una vida social activa i controlar la hipertensió i la glucosa. Un hàbits que també són claus per prevenir accidents vasculars.

“La recomanació, independentment de la genètica de cadascú, és que s’adoptin hàbits de vida sana, perquè és la millor manera de reduir el risc d’Alzheimer. Si tenim un risc alt, l’abaixem, i si el tenim baix, el reduïm encara més”, diu Gispert, que recorda que canviar els hàbits de vida és més efectiu que “esperar que algun dia surti un fàrmac” que pugui aturar la malaltia. Abans de donar símptomes, l’Alzheimer actua de forma silenciosa durant vint anys i és “entre els 45 i els 65 anys que és molt important prevenir-lo amb uns hàbits de vida saludable”, indica Gispert. Unes 800.000 persones a Espanya pateixen Alzheimer i la xifra es podria multiplicar per tres el 2050 i arribar a dimensions d’epidèmia.

L’Alzheimer: una despesa social

El cost anual de l’Alzheimer a l’estat espanyol és de 24.000 euros per pacient (alguns estudis parlen de fins a 37.000 euros), dels quals el sistema públic només n’assumeix un 30%, al voltant de 7.100 euros, segons un estudi de la revista The Economist. La resta l’han de cobrir les famílies, segons explica Rafael Blesa, director del servei de neurologia de l’Hospital de Sant Pau. Segons Blesa, el problema és que l’Estat encara no disposa d’un pla integral de l’Alzheimer, a diferència d’altres estats europeus. “Cal un acord d’estat que passi per un pressupost general”, va afirmar.

stats