Societat 07/03/2016

Un terç de les espècies de lloros, en perill d'extinció

El comerç il·legal i la desforestació, les principals causes de la davallada d'aquestes aus

Ara
1 min
El guacamai pertany a la família dels Psitaciformes

BarcelonaEl 28% de les especies d'aus psitaciformes –lloros, guacamais, cacatues, papagais, periquitos o cotorres– es troben en estat crític de conservació, segons un estudi de BirdLife International i de l'Australian National University. L'estudi, publicat a la revista científica 'Biodiversity Conservation', constata que aquest grup d'aus se situa entre els més amenaçats del planeta, al mateix nivell que les aus marines i per sobre de les rapinyaires.

La situació és especialment delicada en tres tipus de lloros, els que tenen una petita distribució històrica –com els que habiten en illes–, els més grossos –que viuen més anys però tenen menys cries– i els que viuen en zones boscoses sotmeses a processos de desforestació.

Les principals causes de la davallada dels psitaciformes són la seva exposició al comerç il·legal internacional, que multiplica les seves captures, i la destrucció dels seus hàbitats, sobretot en àrees tropicals i subtropicals. "Els lloros són apreciats per la seva capacitat d'imitar la veu humana, i com més acolorida i rara és una espècie més cobdiciada n'és la possessió. Podríem dir que són víctimes de la seva pròpia bellesa i intel·ligència", apunta Jorge Fernández Orueta, de l'Àrea Internacional de SEO/BirdLife.

La investigació també revela els 10 països que necessiten més protecció per als lloros: Indonèsia, el Brasil, Austràlia, Colòmbia, Bolívia, l'Equador, el Perú, Papua Nova Guinea, Veneçuela i Mèxic.

stats