Societat 25/01/2016

"Durant deu segons, tot ha tremolat. Ha estat horrible": el terratrèmol d'Andalusia

Un terratrèmol de 6,3 graus sacseja la costa andalusa i el nord del Marroc

Selena Soro
3 min
Un terratrèmol de 6,3 graus de magnitud en l'escala de Richter ha sacsejat la costa andalusa i el nord del Marroc / EFE

BarcelonaUn sisme de 6,3 graus de magnitud a l’escala de Richter s'ha registrat aquesta matinada al mar d’Alboran. El terratrèmol s'ha deixat notar al nord del Marroc i també a la costa andalusa: Màlaga, Granada, Sevilla i Jaén han estat les principals ciutats afectades, encara que el sisme també s'ha notat a Còrdova. Vint-i-vuit persones han resultat ferides i hi ha hagut danys en edificis i a la via pública.

A Alhucemas (Marroc), un menor de 12 anys que patia d’epilèpsia ha tingut un atac de cor en notar la tremolor, segons fonts de la Protecció Civil marroquina. Ha estat l’única víctima mortal d’un terratrèmol que aquest dilluns ha fet entrar en pànic aquesta localitat, marcada pel terratrèmol que el 2004 va causar 572 morts i més de 400 ferits.

El sisme ha provocat diversos despreniments

En aquest municipi, i també a Nador –a 60 quilòmetres–, han estat moltes les persones que han sortit espantades de casa i no han tornat fins gairebé dues hores després, quan les rèpliques del sisme han cessat. Alguns fins i tot han corregut a refugiar-se a les mesquites o al Pinar de Rostrogordo, la zona més alta de Melilla, on no hi ha edificacions, excepte una caserna militar i un complex esportiu. Segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), el terratrèmol ha desfermat una quantitat d’energia equivalent a l’explosió de més de 20.000 tones de TNT.

El sisme s'ha produït a quarts de sis del matí

A Andalusia, el servei d’emergències ha registrat aquest dilluns més de 400 trucades, la meitat a Màlaga. El terratrèmol s'ha produït a les 5.22 de la matinada i ha enxampat la majoria d’andalusos al llit. A l’hospital Reina Sofia de Còrdova, Miguel Martínez dormia al costat de la seva germana, ingressada a la planta de neurologia. "M'ha despertat ella, espantada. M'ha començat a cridar pel nom i he vist com tot es movia: els llits, les parets, les persianes... fins i tot el sèrum dels malalts", explica el jove, que ha corregut al passadís quan el sisme ha parat.

Allà s'ha trobat les infermeres, que revisaven habitació per habitació que no hi hagués hagut cap dany. "La meva germana estava molt espantada: durant deu segons, tot ha tremolat. Ha estat una experiència horrible", recorda el Miguel, que s'ha assabentat que la causa havia estat un terratrèmol quan una dona ho ha consultat al seu 'smartphone'. "No ha passat res greu, però ja no ens hem pogut tornar a adormir”, relata el noi.

El terratrèmol més intens

El terratrèmol de 6,3 graus de magnitud en l’escala de Richter és el més intens que s’ha registrat a Espanya des del 2009, encara que no el més greu. El terratrèmol de Llorca, de 5,1 graus, va destrossar el 2011 el 80% dels habitatges i va deixar 9 morts i 324 ferits. Tot i que la intensitat va ser menor, l’epicentre era més a prop i va convertir-se en el pitjor episodi des de 1956, quan un terratrèmol va causar 12 morts i 70 ferits a Granada.

Punt on s'ha produït el terratrèmol
stats