Societat 23/02/2015

Un terratrèmol de 5,2 graus a Albacete es fa sentir de Madrid al País Valencià i Múrcia

El sisme s'ha registrat poc després d'un quart de sis de la tarda

Mariona Ferrer I Fornells / Salva Almenar
2 min
La localització de l'epicentre del terratrèmol, segons l'Institut Geogràfic Nacional.

Madrid / ValènciaCom dues sacsejades. Un terratrèmol de 5,2 graus a l'escala de Richter s'ha fet sentir aquest dilluns a un quart de sis de la tarda al centre de Madrid. "Ha tremolat el terra?", es preguntaven incrèduls alguns veïns del barri de Lavapiés que han sortit ràpidament al balcó per veure si no era un problema del seu edifici. L'Institut Geogràfic Nacional ha confirmat que l'epicentre del sisme s'ha registrat a la província d'Albacete i que s'ha notat des de Múrcia fins a la capital espanyola. La localitat que ha notat l'estrebada més forta és Ossa de Montiel, entre Albacete i Valdepeñas, on s'ha situat l'epicentre, que no ha registrat, per ara, danys materials rellevants.

"S'ha sentit un gran terrabastall", ha explicat a l'agència Efe María Mora, regidora d'IU a l'Ajuntament d'Ossa de Montiel. El terratrèmol ha obert una esquerda en un polígon industrial allunyat del nucli urbà, ha afegit. Segons Mora, els tremolors han provocat que bona part dels veïns sortissin al carrer per preguntar què passava.

El sisme també s'ha fet notar durant uns segons de nord a sud del País Valencià. Instants després de registrar-se el terratrèmol, molts usuaris de Twitter han publicat els seus missatges alertant del sisme, mentre que alguns veïns de Vinaròs i Benicarló han pensat primer que els tremolors podrien haver estat provocats encara pel magatzem de gas Castor. El telèfon d'emergències 112 Comunitat Valenciana ha informat que ha rebut al voltant de 120 trucades relacionades amb el sisme, que no ha provocat cap dany al País Valencià.

La pàgina web de l'Institut Geogràfic Nacional segueix col·lapsada, mentre que el 112 de la Comunitat de Madrid ha anotat en pocs minuts més de 20 expedients d'emergències relacionats amb el terratrèmol però no ha registrat, per ara, desperfectes. La direcció general de la Policia ha publicat un tuit en què tranquil·litza els ciutadans.

L'Institut Gergràfic Nacional ha informat en un primer moment que la magnitud del terratrèmol era de 5,4 graus, minuts després ho ha rebaixat a 5,2. Segons la mateixa font, la profunditat del sisme ha estat de 10 km.

L'últim terratrèmol que va provocar més desperfectes a l'Estat va ser el 2011 a la localitat de Llorca, a Múrcia. De fet, la falla que s'ha mogut aquest dilluns és la mateixa que l'11 de maig de fa quatre anys va deixar fins a 9 morts i 324 ferits amb una intensitat de 5,1 graus a l'escala de Richter. Llavors la profunditat va ser de només 1 km.

En aquesta ocasió, i tot i que la magnitud ha sigut superior, Múrcia no ha registrat danys materials ni humans, segons el centre de coordinació d'emergències, que ha rebut unes 80 trucades des d'un quart de sis de la tarda fins a les sis, segons el govern de Múrcia. El 2011 el sisme va arrasar el 80% dels edificis, monuments i infraestructures de Llorca.

stats