Societat 16/06/2021

L’Ajuntament assenyala un psicòleg pel test filtrat de la Urbana

El consistori continua amb les oposicions perquè veu els resultats de la prova “normals”

2 min
Tres agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona durant un control pel toc de queda

BarcelonaLes alarmes es van encendre a l’Ajuntament de Barcelona fa una setmana quan es va veure que alguns aspirants havien pogut accedir al test psicotècnic de les oposicions de la Guàrdia Urbana abans de l’examen. Almenys dues acadèmies de formació van demostrar amb imatges a les xarxes socials que tenien el mateix test que havia sortit a la prova oficial i que els seus aspirants l’havien pogut practicar. Els sindicats UGT i CCOO van queixar-se al consistori, que va obrir un expedient informatiu per investigar-ho. La regidora Montserrat Ballarín ha assenyalat que el test que tenien les acadèmies és una còpia procedent del Col·legi de Psicòlegs: “És evident que hi ha hagut un incompliment”, perquè ha assegurat que els col·legiats hi podien accedir però no el podien filtrar “per entrenar aspirants”.

Ballarín ha afegit que no hi ha “cap indici” que es trenqués la cadena de custòdia de l’Ajuntament que evita la difusió dels exàmens. Però ha argumentat que el test podia circular per altres vies perquè la Generalitat obliga els ajuntaments, en les oposicions de les policies locals, a fer una prova psicotècnica que s’hagi comprovat abans amb “una àmplia mostra de població”. Per aquest motiu, segons la regidora, el Col·legi de Psicòlegs supervisa els tests que després es fan servir. Malgrat que la prova s’havia filtrat a algunes acadèmies, el consistori continua amb les oposicions perquè Ballarín ha dit que veuen que els resultats del test psicotècnic són “normals” d’acord amb la campana de Gauss i no tenen “cap evidència” que els formadors sabessin que l’utilitzarien a la prova oficial.

Proposta de canvi

Però les conclusions de l’expedient no han abordat qui va fer arribar el test a les acadèmies. Això es podria aclarir si l’Ajuntament decidís denunciar la filtració, tot i que la regidora ha avançat que de moment els serveis jurídics municipals no ho preveuen. Ballarín ha admès que “cal aprendre dels errors”, motiu pel qual el consistori proposarà a la Generalitat modificar la normativa per equiparar-la amb la de les oposicions dels Mossos d’Esquadra i evitar la supervisió prèvia del test psicotècnic, que fa que es pugui filtrar.

stats