GASTRONOMIA DETECTIVESCA
Societat 31/01/2011

Els tiberis de Pepe Carvalho

BCNegra 2011, la setmana de la novel·la negra de Barcelona, ret homenatge al Vázquez Montalbán gastrònom amb una sèrie de menús inspirats en els gustos de l'autor i Pepe Carvalho.

Ricard Martín
2 min
Els tiberis  de Pepe Carvalho

Barcelona.Glossar la figura del Manuel Vázquez Montalbán gastrònom és una tasca ingent i àrdua. Potser no pas tant com passar revista a l'articulista o l'escriptor però, en tot cas, el corpus culinari escrit que va deixar Montalbán, i pel qual va fer transitar Pepe Carvalho, és titànic.

Recolzant-se en aquest vessant gastronòmic, l'associació de restaurants Barceloneta Cuina ha preparat una sèrie de menús inspirats en l'univers Montalbán, inscrits dins la trobada de novel·la negra BCNegra 2011. Can Ramonet, Can Solé i La Mar Salada han fet menús inspirats en els gustos de Montalbán. El Somorrostro, el Kaiku i el Lluçanès opten per la gastronomia de la ficció: s'apropen a Carvalho actualitzant les receptes que engolia el detectiu. Des d'avui i fins al cinc de febrer podrem menjar com Carvalho. Un plaer criminal, val a dir.

L'arròs que mai va ser

Josep Maria Solé, factòtum del temple de l'arròs que és Can Solé, recorda bé Montalbán: "Venia sovint. L'última vegada que el vaig veure marxava a Singapur i vam quedar per fer un arròs quan tornés." El menú de Can Solé inclou croquetes de pernil i foie gras, sipietes al forn i, sobretot, un arròs caldós amb espardenyes. "El Manolo va destacar en un article que el millor caldós del Mediterrani es feia aquí", s'enorgulleix Solé. Del Montalbán comensal en guarda un gran record, perquè "aquí només venia amb la família i els amics, no pas a fer relacions públiques", assegura.

Qui també pot presumir d'haver tractat el paladar de l'escriptor és el xef Marc Singla, de La Mar Salada. Singla, que va formar part de la privilegiada lleva culinària de La Talaia -hi van passar Abellán i Arola- ha optat per un arròs negre de sepionets amb carxofes: "Com li agradava a ell, fet amb una cassola de ferro fos i amb un sofregit desfet, com una melmelada." I explica que a taula Montalbán era monolític: "L'arròs, ni molt sec ni molt caldós. Quan una cosa li agradava la volia sempre de la mateixa manera." Al Kaiku, pàtria de l'arròs fumat, el cuiner Hug Pla ha preparat una calderada de rap, precedida per un remenat de gambes amb tomàquet sec i filet de verat en escabetx: Carvalho se'n feia un fart, d'escabetx. Àngel Pascual, estrella Michelin al Lluçanès, ressalta que "és massa jove per haver tractat Montalbán, però totes les receptes es basen en allò que menjava Carvalho". Passades per la seva piconadora creativa, però de força tradicional i tel·lúrica: com les faves ofegades o el capipota amb mongetes. Can Ramonet -en origen, la taverna més antiga del port- també tira pel cantó tradicional, amb un menú de truita d'alls tendres, capipota amb cigrons i llenties amb mandonguilles. Carvalho era de cullera i plat fondo.

stats