Societat 23/03/2012

El 'Titanic' com no l'havíem vist mai: 'National Geographic' aconsegueix imatges globals de les restes

A punt de complir-se el centenari de l'enfonsament del vaixell, la publicació ha fet servir tres robots per crear una imatge de conjunt del buc enfonsat

Ara
2 min
Imatge del Titanic presa per 'National Geographic', per primera vegada una visió global

BarcelonaDes que el 'Titanic' es va enfonsar, hi ha hagut moltes expedicions per tal de fotografiar-ne les restes. El 1985, els exploradors Robert Ballard i Jean Michel-Louis van descobrir el lloc on havia acabat el vaixell. Més tard, un robot o un submergible tripulat també han fotografiat les parts més fosques del mític vaixell, però mai s'havien vist en conjunt perquè l'escassa visibilitat del fons marí – a uns 600 metres de profunditat– fa inútil una foto presa des de lluny.

En els últims anys, exploradors com James Cameron o Paul-Henry Nargeolet també han portat a la superfície imatges d'aquest gran nàufrag. No obstant això, segons publica 'National Geographic', les imatges mai no han estat mai prou clares i, a més, sempre han estat massa concretes: "Mai hem tingut la mesura completa del que hi ha allà baix".

Aquesta situació, però, asseguren que ha canviat amb la seva última immersió. Les imatges que ha obtingut la revista són el resultat d'una ambiciosa expedició de diversos milions de dòlars, afirma la publicació. Concretament, es tracta d'una exploració que es va dur a terme entre l'agost i el setembre del 2010. En aquesta expedició, el vaixell va ser retratat per tres vehicles robòtics que sobrevolaven a diferents alçades la plana abissal, en franges llargues i preprogramades.

Amb un escàner lateral i un sonar multiraig, així com també amb càmeres òptiques d'alta definició que capturen centenars d'imatges per segon, els robots treballaven de llarg a llarg de l'espai oceànic de 3 per 5 milles que s'havia predeterminat. Aquestes imatges parcials capturades s'han 'cosit' després digitalment per crear una foto "gegant" i de gran definició, en la qual tot el contingut ha estat georeferenciat.

El 15 d'abril es compleixen 100 anys de l'enfonsament d'aquest gran transatlàntic. Per això, 'National Geographic' ha publicat aquest reportatge amb aquesta fotogaleria especial. L'efemèride ha suscitat moltes activitats arreu del món que parlen del llegendari enfonsament. Entre aquestes, hi ha l'exposició de 200 objectes originals al Museu Marítim de Barcelona.

stats