Societat 10/07/2019

TMB detecta el primer treballador en actiu afectat per l'amiant

S'han diagnosticat dos malalts més i en total ja són 27

Ara
2 min
TMB identifica 293,4 tones de materials de construcció amb amiant

BarcelonaPer primera vegada, un treballador en actiu de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha estat diagnosticat amb "una malaltia potencialment relacionada amb l'exposició a l'amiant". Així ho ha anunciat aquest dimecres la gestora de transport públic en un comunicat sobre el seguiment de la salut dels treballadors del metro. L'afectat estava en situació d'incapacitat temporal i en observació quan s'ha fet el diagnòstic, que es notificarà com a malaltia professional tal com preveu la normativa de la Seguretat Social.

TMB també ha notificat un nou cas de patologia amb "possible relació amb l'exposició a l'amiant", concretament, un engruiximent pleural. Amb aquesta actualització, la xifra d'afectats puja a 27. La companyia afirma que "cap d'aquestes afeccions es pot considerar una patologia greu" ni ha necessitat tractament mèdic.

D'altra banda, s'ha informat dels controls de salut específics del personal jubilat de l'àrea de manteniment del metro, que han servit per confirmar tres casos, i un quart s'està estudiant en aquests moments.

Nous controls

TMB ha informat que s'està fent una nova tanda d'anàlisis de mostres d'aire i matèria sòlida per confirmar que les condicions ambientals a la xarxa són segures per als usuaris i els treballadors. La companyia ha destacat que fins ara totes les mostres recollides han donat negatiu.

Dins del pla de desamiantatge, TMB ha iniciat el procés per adquirir 42 trens que substituiran els més antics de les línies 1 i 3 -una part d'aquells en què s'ha detectat pintura amb contingut d'amiant- per un valor de 447 milions d'euros. També hi ha publicada la licitació del contracte per mantenir i desamiantar aquests trens i 21 més durant tres anys, així com una altra per donar continuïtat a la retirada de fibrociments en els pròxims dos anys. Fins ara s'han retirat un total de 108 tones d'amiant i en queden unes 293, "equivalents al 0,007% del fibrociment instal·lat a Catalunya".

stats