Divisió sobre si endurir o mantenir les restriccions

Missatges oposats d’Interior i Salut amb relació a què fer després de Setmana Santa

3 min
Vista de la platja de Calella de Palafrugell aquest divendres al matí.

BarcelonaEs fa difícil saber què passarà després de Setmana Santa amb les restriccions pel covid a Catalunya, perquè els màxims responsables del Govern que prendran la decisió donen missatges oposats. El debat és si es mantenen les mesures actuals o si es tornen a endurir. El programa Via lliure de RAC1 ha entrevistat aquest matí, amb poca estona de diferència, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol. El titular d’Interior ha dit que veu com “una opció” tornar al confinament comarcal després de Setmana Santa, però el número dos de Salut ha plantejat que la quarta onada es pot afrontar amb les restriccions vigents.

Sàmper ha recordat que la setmana que ve, en el marc del Procicat, s’acordarà què es podrà fer a partir del cap de setmana vinent. El conseller manté la possibilitat de tornar a restringir la mobilitat –ara es permet desplaçar-se entre comarques amb la bombolla de convivència–, tot i que Salut ho allunya. Ramentol ha considerat que, si els ciutadans respecten les mesures, “és molt probable que el ritme d’augment no abandoni aquest creixement lineal”, sostingut però no vertiginós, de manera que el sistema sanitari ho podria assumir. El risc de rebrot continua en 284 i la velocitat de transmissió ha baixat a 1,20.

Un altre dels canvis podria ser el toc de queda. Sàmper s’ha mostrat partidari d’endarrerir-lo a les 23 h. Pel que fa a la normativa que obliga a portar mascareta, el conseller d’Interior ha assegurat que els Mossos utilitzaran “la lògica pura” a l’hora de multar a les platges i les piscines. Tot i el debat mediàtic dels últims dies, tant la normativa espanyola d’ús de les mascaretes com la catalana –que s’aplica des del juliol– preveuen les mateixes excepcions, és a dir, que no fan referència explícita a les platges ni a les piscines.

Els Mossos han denunciat 650 persones entre Dijous i Divendres Sant per saltar-se el toc de queda, han multat 166 desplaçaments sense respectar la bombolla de convivència i han posat una cinquantena de sancions a bars i restaurants.

Els de més de 80 anys, vacunats

Ramentol ha explicat que la previsió de Salut és que la setmana que ve hagin acabat la vacunació de totes les persones de més de 80 anys que volen rebre la primera dosi, perquè dilluns esperen l’arribada de 193.000 vacunes de Pfizer que permetran completar-ho. D’aquesta manera, si les farmacèutiques compleixen les entregues de dosis, la intenció de Salut és que d’aquí vuit dies, a partir del 12 d’abril, es comenci a vacunar les persones d’entre 70 i 79 anys. Quedaran pendents les que tenen de 66 a 69 anys.

El secretari general de Salut també ha fet una crida a les persones d’entre 60 i 65 anys que es vulguin vacunar amb AstraZeneca a demanar hora a través de Vacunacovidsalut.cat, ja que fins dilluns encara queden 13.000 cites lliures. Es calcula que aquest diumenge Catalunya arribarà al milió de primeres dosis administrades de les diverses vacunes del covid-19; fins divendres ja se n’havien posat 996.276. Ramentol ha avançat que entre l’abril i sobretot a partir del maig, quan ja s’espera comptar amb les vacunes de Janssen, es podrà accelerar el ritme de vacunació.

De fet, ha advertit que, mentre no s’assoleixi la immunitat de grup, es manté el risc de transmissió del virus. Ramentol ha explicat que des del març ha crescut el nombre d’ingressos als hospitals i a les UCI respecte al total de casos: “Ho seguim atentament perquè ens obliga a activar recursos”. Una tendència que no només s’ha detectat a Catalunya sinó també a la resta d’Espanya i en altres països europeus.

stats