Castells
Societat 23/09/2021

Tornen els castells per Santa Tecla després de dos anys

La Jove, els Xiquets i els de Sant Pere i Sant Pau signen un 3d7, i els del Serrallo un 4d6a

3 min
Els pilars de 5 de les quatre colles castelleres de Tarragona, en la primera diada de Santa Tecla postcovid, amb l'Ajuntament al fons. Imatge del 23 de setembre del 2021

GironaLa plaça de la Font de Tarragona ha tornat a veure castells després de dos anys de silenci per la pandèmia. La diada de Santa Tecla s’ha celebrat seguint un protocol elaborat per les quatre colles i l’Ajuntament i que incloïa, entre altres mesures, tests d’antígens previs a l’actuació i tots els castellers amb mascareta. La Jove de Tarragona, els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han descarregat un 3d7 –el màxim permès en el protocol– i els Xiquets del Serrallo un 4d6a, a més d’un pilar de cinc que han assolit les quatre formacions de manera simultània.

La d’aquest dijous ha sigut la primera vegada que s’han vist quatre colles en una plaça per fer castells i pilars des del març del 2020. Fins ara, diverses formacions havien aixecat pilars –com per Sant Joan a Valls–, i els Castellers d’Esplugues habien protagonitzat la imatge de la represa amb un 3d6 descarregat el 17 de setembre. L'endemà, els Castellers de Vilafranca van signar la primera diada amb tres castells de 7 i uns quants pilars de comiat. Dues actuacions que es van completar, justament, la mateixa setmana en què el Procicat va aprovar un protocol que ha permès reactivar l’activitat castellera a tot el país, aturada des del començament de la crisi del covid-19. 

Els castellers de les quatre colles tarragonines no han pogut amagar la il·lusió i l'emoció que han sentit tornant a enfaixar-se per fer un castell, a pesar de les estrictes mesures que han hagut de seguir per evitar contagis. Tothom havia d’anar amb mascareta, cada formació tenia el seu espai delimitat per no barrejar-se, han entrat a plaça de manera esglaonada i tot el públic havia d’estar assegut en taules d'entre quatre i sis persones com a màxim. Els quatre castells s’han fet de manera ràpida i consecutiva i, després dels quatre pilars de 5 simultanis, les colles s’han acomiadat amb dos pilars de 4. “Això és immens! Santa Tecla gloriosa, hem tornat!”, ha exclamat la Jove de Tarragona a les xarxes socials. "Quin moment! Per a molts, el retorn més dolç, per a uns altres el primer cop. Visca Santa Tecla i visca Tarragona!", han afegit els de Sant Pere i Sant Pau.  

El protocol acordat amb l’Ajuntament de Tarragona forma part d'un estudi clínic per comprovar la seguretat de la pràctica castellera. En total es preveuen quatre tests d’antígens: dos abans dels assajos, un de previ a l’actuació d’aquest dijous i l'últim que es farà d’aquí set dies. Les tres proves efectuades fins ara han sortit totes negatives però, segons l’epidemiòloga de la Xarxa Sanitària de Santa Tecla, Gemma Flores, fins d’aquí una setmana no es podrà concloure si és segur fer castells en temps de coronavirus.

Tests i un màxim de 160 castellers

El protocol general que apliquen totes les colles marca que només podran participar en els castells un màxim de 160 persones, totes amb mascareta i acreditant la pauta completa de vacunació o una PCR negativa en les últimes 48 hores. A més, obliga a fer tests als menors de 12 anys per participar-hi –una mesura molt criticada per les colles–. Fins que el Procicat va aprovar la nova normativa, només es podien fer castells amb un màxim de 25 persones, cosa que feia impossible la pràctica castellera més enllà de pilars. Amb la nova normativa –llargament demanada pel món casteller–, la majoria de colles han començat aquesta setmana els assajos per reprendre l'activitat després de divuit mesos sense poder fer pinya.

stats