Societat 02/10/2013

El PP no pot forçar al Congrés que els toros tornin a Catalunya

El PP rebaixa la ILP que buscava deixar sense efecte la prohibició i es limita a declarar els toros Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Acn
3 min
La comissió de cultura, reunida aquest dimecres al Co

MadridLa comissió de Cultura del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres amb els vots del PP i UPN la iniciativa que pretén deixar sense efecte la prohibició de les corrides de toros a Catalunya. El text inicial de la ILP proposava declarar les corrides de toros Bé d'Interès Cultural, però finalment el PP ha hagut de rebaixar les pretensions dels impulsors perquè les competències per fer-ho depenen de les comunitats autònomes. Els populars s'han vist obligats a introduir una esmena que declara la tauromàquia Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, que, segons la majoria de grups, té poc efecte sobre les decisions dels parlaments autonòmics.

La iniciativa ha prosperat gràcies a la majoria del Partit Popular i els vots d'UPN, l'abstenció del PSOE i UPyD i els vots en contra de la resta de grups parlamentaris, entre els quals Convergència i Unió i Esquerra Republicana de Catalunya. Un cop aprovada al Congrés dels Diputats la iniciativa començarà el tràmit al Senat per a la seva aprovació definitiva. La nova llei sorgeix d'una iniciativa legislativa popular avalada per més de 500.000 signatures.

"Ho decidiran els tribunals"

El mateix diputat del PP i màxim defensor de la iniciativa legislativa popular que pretén blindar les corrides de toros, Juan Manuel Albendea, s'ha mostrat poc convençut de l'efecte que pugui tenir. Preguntat per si els toros tornaran a Catalunya, Albendea ha dit que "jo no m'atreviria a dir que sí, ni tampoc vull dir clarament que no. Jo crec que al final ho decidiran els tribunals perquè suposo que la Generalitat s'hi oposarà". "El que crec és que fa molt més difícil que cap altra comunitat pugui prohibir els toros com ho ha fet Catalunya", ha afegit.

"Els toros no tornaran"

CiU, per la seva banda, es mostra convençuda que amb la nova llei espanyola "els toros no tornaran a Catalunya". La diputada de Convergència i Unió Montserrat Surroca considera que "en cap cas els toros podran tornar a Catalunya amb aquesta llei", ja que "entenem que vulnera competències". A més, ha dit que el text "ja era tècnicament molt defectuós" i que amb les modificacions introduïdes pel Partit Popular "ha quedat molt diluït". "La dilució del text inicial és evident, s'ha diluït, s'ha descafeïnat i aquesta guerra contra la llei aprovada pel Parlament de Catalunya ha quedat en res", ha sentenciat.

"Amb aquesta llei és impossible, els toros no tornen a Catalunya. Aquesta llei ni ho preveu, ni ho obliga, ni ho afavoreix". Així de contundent s'ha mostrat el portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, Alfred Bosch, després de recordar que el president de la comissió de Cultura i promotor d'aquesta iniciativa va prometre que els toros tornarien a Catalunya per la Mercè: "Han passat les festes i no han tornat", ha subratllat Bosch, que s'ha mostrat tan convençut del poc efecte d'aquesta iniciativa sobre la decisió del Parlament de Catalunya que ha considerat que "algú va sortir marcant paquet i vestit de llums i ara ha hagut de fer marxa enrere amb la cua entre les cames. Això és el que ha passat, han fet el ridícul". Respecte a l'amenaça que la decisió pugui quedar en mans dels tribunals, el portaveu independentista ha etzibat: "Tornarem a parlar quan ho portin als tribunals, de moment no és el cas. Això és una iniciativa legislativa popular apadrinada pel govern espanyol".

Engany

Pel diputat del PSOE José Andrés Torres Mora, la llei "no pot obligar que hi hagi toros a Catalunya. Qui generi aquesta expectativa està generant una expectativa infundada". "Els experts ens van dir que aquest tema està transferit a les comunitats autònomes", ha assegurat Torres. El coordinador dels diputats i senadors del PSC, Albert Soler, considera que el text aprovat "no vulnera la decisió presa pel Parlament" i que, per tant, "no hi haurà toros a Catalunya". Soler considera que el text inicial suposava "una aberració jurídica i una invasió competencial impresentable", i ha afegit que ara "no té cap sentit". Així mateix, des del PSC asseguren que el PP "ha fet el ridícul en el tràmit parlamentari" i ha enganyat "les persones que van avalar la iniciativa".

stats